
Abcesul dentar
Abcesul dentar periapical
Abcesul dentar este o punga de puroi care se formeaza din cauza unei infectii bacteriene. Abcesul dentar se poate forma in diferite zone ale dintelui, din motive diferite. Un abces dentar periapical se formeaza la varful radacinii dintelui, in timp ce un abces parodontal apare la nivelul gingiei din apropierea dintelui. In acest articol vom vorbi despre abcesul periapical.
Un abces dentar periapical apare deobicei din cauza unei carii netratate, iar mai rar din cauza unui traumatism.
Medicii stomatologi vor trata abcesul dentar periapical prin drenaj si prin tratamentul infectiei care a cauzat acumularea de puroi. In cele mai multe cazuri, dintele poate fi salvat, printr-un tratament de canal de calitate, insa sunt si unele cazuri cand acest lucru nu este posibil si dintele va trebui sa fie scos. Netratarea unui abces denar poate duce la complicatii foarte serioase, care pot pune viata in pericol.
Simptome
Semnele si simptomele unui abes dentar sunt:
-
- Durere severa, persistenta de dinte care poate iradia la nivelul osului maxilar, la nivelul gatului sau a urechii.
- Sensibilitate dentara la cald sau rece.
- Sensibilitatea la presiunea exercitata pe dinte de masticatie sau de muscatura.
- Febra.
- Umflarea fetei sau a obrazului.
- Ganglioni limfatici submandibulari sau de la nivelul gatului duri, umflati.
- Atunci cand abcesul se sparge, miros si gust neplacut, urmat de o ameliorare a durerii.
Cand sa va adresati unui medic stomatolog
Daca prezentati oricare din semnele unui abces dentar, trebuie sa va adresati de urgenta la un cabinet stomatolgic.
Daca apare febra si umflarea zonei din jurul dintelui, a obrazului sau a fetei si nu puteti sa va contactati medicul stomatolog curant, trebuie sa va prezentati imediat la serviciul de urgenta. De asemenea, trebuie sa mergeti la Urgente daca aveti probleme in a respira sau a inghiti. Aceste semne pot indica faptul ca infectia s-a extins spre zonele profunde ale maxilarelor, fapt ce va poate pune viata in pericol.
Cauze
Abcesul dentar apare atunci cand bacteriile patrund catre pulpa dentara – stratul cel mai profund al dintelui, care contine vase de sange, nervi si tesut de legatura.
Bacteriile ajung la acest nivel fie prin intermediul unei carii dentare, fie printr-o fisura la nivelul smaltului. Odata patrunse in interiorul dintelui, acestea se extind spre varful radacinii, ceea ce cauzeaza inflamarea si umflarea acestei zone.
Factori de risc
Factori care favorizeaza aparitia abcesului dentar:
- Igiena dentara defectuasa – daca nu va ingrijiti corespunzator de dintii si de gingiile dumneavoastra – de exemplu nu va spalati de 2 ori pe zi, nu folositi ata interdentara – creste riscul dezvoltarii unei carii dentare, a bolii parodontale, a abcesului dentar sau a altor complicatii la nivel dentar sau al cavitatii orale.
- O dieta alimentara cu un consum ridicat de zahar – daca consumati frecvent alimente bogate in zahar, cum ar fi dulciurile sau sucurile, acest obicei poate duce la formarea cariilor dentare, care se pot complica intr-un abces dentar.
Complicatii
Un abces dentar nu se va vindeca fara un tratament corespunzator. Daca abcesul dreneaza (se sparge) durerile scad semnificativ, dar pentru a nu se forma din nou este neaparata nevoie de un tratament de specialitate. Daca abcesul dentar nu dreneaza, infectia se poate extinde spre oasele maxilare si spre alte zona ale capului si a gatului. Mai mult, in anumite conditii, un abces dentar netratat poate duce spre septicemie – o infectie ce ameninta viata, fiind raspandita in intreg organismul.
Daca sistemul dumneavoastra imunitar este slabit si nu va adresati unui medic stomatolog pentru tratarea abcesului dentar, riscul raspandirii infectiei de la nivel dentar spre intreg organismul creste foarte mult.
Preventie
Pentru a nu dezvolta un abces dentar, cel mai important este de a preveni formarea cariilor dentare. O ingrijire dentara corespunzatoare este suficienta pentru a fi siguri ca nu apar carii dentare:
- Folositi apa ce contine fluor.
- Spalati-va dintii cel putin de 2 ori pe zi, folosind pasta de dinti ce contine fluor.
- Folositi ata interdentara pentru a curata spatiile dintre dinti, o data pe zi, in fiecare zi.
- Inlocuiti-va periuta de dinti o data la 3 sau 4 luni, sau de fiecae data cand perii acesteia s-au tocit.
- Abordati o dieta alimentare sanatoasa, evitand consumul alimentelor bogate in zahar. De asemenea, evitati gustarile dintre mese.
- Adresati-va medicului stomatolog pentru controale si curatari de rutina.
- Folositi o apa de gura antiseptica sau pe baza de fluor pentru a adauga un strat extra-protector fata de atacul acizilor si a bacteriilor cauzatoare de carii.