Albirea dinților: Beneficii și recomandări

Zâmbetul tău creează un impact vizual subconștient imediat asupra oamenilor cu care interacționezi.
Un zâmbet mai alb și mai strălucitor creează o impresie de tinerețe, vitalitate, sănătate, fericire și căldură. Un zâmbet strălucitor este perceput ca un zâmbet sănătos. Înainte de luarea deciziei de albirea dinților este obligatoriu să vă consultați cu medicul stomatolog, pentru a vă informa care este tipul de tratament potrivit pentru dumneavoastră. Albirea dentară este una dintre cele mai econome modalități de a vă îmbunătăți aspectul danturii dumneavoastră. Zâmbetele sunt valoroase: Statisticele arată ca acordăm o mare importanță aspectului zâmbetului nostru.
Conform unui studiu realizat de Societatea Americană de Stomatologie Estetică: Practic toți adulții (99,7%) cred că dantura joacă un rol important în integrarea socială. 96% din populația adultă este de părere că un zâmbet frumos face o persoană mai atrăgătoare pentru membrii de sex opus.
Trei sferturi (74%) dintre adulți consideră că o dantură neatrăgătoare poate fi o piedică în dezvoltarea profesională a unei persoane. Atunci când respondenții studiului au fost întebați: ”Ce ați dori să îmbunătățiți cel mai mult la aspectul danturii dumneavoastră?” cei mai mulți au răspuns: ”dinți mai albi și mai strălucitori”.

Dacă sunt nemulțumit de culoarea dinților mei, cum pot știi dacă tratamentul de albire dentară este o opțiune bună pentru mine?

Primul pas în luarea deciziei de a beneficia de un tratament de albire dentară sau nu este o consultație medicală dentară – care să includă în mod ideal și radiografii pentru zonele problematice – pentru a determina exact cauza schimbării culorii dinților.
Acesta este cel mai bun context pentru a explora posibilitățile de albire dentară, cu persoană în cea mai bună poziție de a vă da un sfat: medicul stomatolog. Optim, cel mai natural aspect a culorii dinților este acea nuanță care se potrivește cu albul ochilor dumneavostră. De ce dantura mea suferă de o schimbare de culoare?
Odată cu trecerea timpului, zâmbetul dumneavoastră se pot transforma dintr-o dantură albă într-o dantură nu așa de luminoasă dintr-un număr de motive: Mâncarea și băutura: Cafeaua, ceaiul și vinul roșu sunt principalele băuturi ce cauzează schimbarea de culoare a dinților.

Ce au aceste substanțe în comun?

Pigmenți de culoare foarte intenși, numiți cromogeni, care se atașează de smalțul dentar, cauzând modificarea de culoare a acestuia.
Consumul de tutun: două substanțe conținute un tutun cauzează pete dentare foarte dificile: gudronul și nicotina. Gudronul are în mod natural o culoare închisă la culoare, în timp ce nicotina este incoloră până în momentul în care se combină cu oxigenul, când se transformă într-o substanță gălbuie, care se depune foarte ușor pe suprafața dentară.
Vârsta: sub stratul dur de la suprafața dinților (smalț) se găsește un strat mai moale, numit dentină. În timp, startul de la suprafață de smalț devine din ce în ce mai subțire datorită periajului dentar, a consumului frecvent de alimente dure sau a unor obiceiuri nesănătoase (strânsul din dinți sau rosul unui capac de pix), iar stratul de dentină, care are o culoare mai gălbuie decât a smalțului, devine din ce în ce mai evidentă.
Traumadacă ați suferit o lovitură la nivelul dinților aceștia pot suferi o modificare de culoare deoarece dintele răspunde la traumatism prin depunerea unui strat de dentină de reacție, care se observă ca un strat mai închis la culoare sub stratul de smalț.
Medicamenteînchiderea la culoare a dinților poate fi ca o reacție secundară a utilizării unor medicamente ca antihistaminice, antidepresive sau medicația pentru hipertensiune arterială. Copii mici care sunt expuși la antibiotice ca tetraciclina sau doxiciclina în timpul formării dinților (fie în perioada de viață intrauterină, fie ca și copii mici) pot prezenta discromii a dinților definitivi, din perioada adultă. De asemenea, chimioterapia și radioterapia la nivelul capului și a gâtului pot duce la închiderea la culoare a dinților. Care sunt opțiunile de albire dentară? Înainte de a vă decide de a urma un tratament de albire dentară este foarte recomandat să discutați cu un medic stomatolog. Dacă tratamentul de albire dentară se potrivește în cazul dumneavoastră, există 3 opțiuni de a vă recâștiga strălucirea zâmbetului:
  • Pastele de dinți cu efect de albire: toate pastele de dinți ajută la înlăturarea petelor de pe suprafața dentară datorită acțiunii unor substanțe ușor abrazive din compoziție. Înainte de achiziționarea unei paste de dinți verificați cu atenție dacă are în compoziția ei substanțe chimice speciale sau agenți abrazivi eficienți în îndepărtarea petelor de pe suprafața dentară. Spre deosebire de agenșii profesionali de înălbire, aceste paste de dinți nu produc o modificare de culoare a suprafeței dentare deoarece ele pot înlătura doar petele de suprafață.
  • Albirea dentară profesională realizată în cabinetul de medicină dentară: această procedură de albire dentară în cabinetul de medicină dentară necesită de obicei o singură vizită la medicul stomatolog, dacă igiena dentară este corespunzătoare și s-au efectuat regulat tratamente de igienizare profesională a danturii. Medicul stomatolog va aplica pentru protecția gingiilor fie un gel protector, fie o bariera dintr-un material cauciucat. Apoi, este aplicat agentul de înălbire pe toată suprafața dentară. O lumină specială sau un fascicul laser poate fi utilizată pentru a îmbunătăți acțiunea agentului de albire.
  • Albirea dentară realizată acasă: substanțele pe bază de peroxid de hidrogen au un efect de albire a suprafeței smalțului. Aceste substanțe se găsesc de regulă sub forma de gel și sunt aplicate în niște tăvițe (gutiere) confecționate, ce se potrivesc perfect danturii dumneavoastră. De asemenea, mai pot fi folosite și strips-uri cu efect de albire, ce se lipesc pe suprafața dintelui. Concentrația agentului de albire este mai mică decât cea folosită de către medicul stomatolog în albirile profesionale realizate în cabinetul de medicină dentară.

 

Există un motiv pentru care nu ar trebui să încerc tratamentul de albirea dinților ?

Examenul premergător tratamentului de albire dentară poate pune în evidență necesitatea unui anumit tratament, înainte sau chiar în locul tratamentului de albire dentară. De exemplu, cauzele schimbării culorii unui dinte pot fi multiple: carii dentare, abcese sau probleme de canal – în cazul cărora tratamentul de albire dentară va masca temporar problema, dar nu o va rezolva. Există de asemenea unele considerații estetice, cum ar fi de exemplu cât la sută din dinți și din gingie sunt vizibile în timp ce zâmbiți.

În mod normal, dinții mici și gingiile vizibile nu vor arăta estetic după un tratament de albire dentară, deoarece dinții mai deschiși la culoare vor accentua vizibilitatea gingiei. De asemenea, rădăcinile expuse ale dinților nu se vor albi în urma unui tratament de albire, de aceea dacă suferiți de această problemă, rezultatele nu vor fi ideale. În fiecare dintre aceste cazuri, este bine să considerați alte opțiuni estetice decât tratamentul de albire dentară.

Este vârsta un factor ce determină culoarea dinților?

În mod normal, tratamentul de albire dentară poate fi aplicat începând cu vârsta de 10 ani, deoarece majoritatea dinților frontali sunt dinți permanenți. Dinții de lapte au o culoare alb-lăptoasă în mod natural, singurul motiv pentru care aceștia pot beneficia de un tratament de albire dentară este datorită schimbării culorii lor în urma unui traumatism, dar nu au fost afectați de o altă patologie. Studiile recente au demonstrat că pentru o dezvoltare psiho-afectivă a unei persoane tinere este mai bine să se urmeze un tratament de albire dentară în cazul în care prezintă un dinte modificat de culoare, decât să fie supus presiunilor mediului în care se dezvoltă, mai ales datorită faptului ca sensibilitatea dentară la persoanele tinere nu este o problemă.

În ceea ce privește o dantură adultă, aceasta va răspunde foarte bine tratamentului de albire dentară, atât timp când nu sunt expuse rădăcinile dentare. În general, persoanele de 45 de ani apar cu 10 ani mai tinere în urma tratamentului de albire dentară.

Care sunt diferențele între procedurile folosite în albirea dentară și cum se compară acestea în ceea ce privește siguranța, eficacitatea și timpii tratamentului?

În principiu, există trei opțiuni în ceea ce privește tratamentul de albire dentară: albirea dentară profesională realizată în cabinetul de medicină dentară (de către medicul stomatolog), albirea dentară la domiciliu efectuată cu ajutorul unor gutiere de albire personalizate (realizată de către pacient) și tratamentul de albire cu ajutorul unor produse cosmetice. În cadrul fiecărei clase tehnicile pot varia, la fel ca și concentrația agentului de albire dentară și durata aplicării lui. Agenții de albire dentară folosiți de către medicul stomatolog sunt cei mai concentrați, de aceea trebuie luate măsuri suplimentare de protecție a gingiilor ca acest agent să nu intre în contact cu ele. Ca o comparație între cele trei metode de albire a dinților, studiile au arătat ca pentru albire cu șase nuanțe a dinților s-a aplicat fie: trei ședințe de albire profesională a câte 20 de minute în cabinetul de medicină dentară, o săptămână de peroxid de carbamidă concentrație 10% aplicate la domiciliu, în fiecare seară, în gutiere personalizate pentru albire, sau 16 aplicări zilnice a unor strips-uri dentare cu o concentrație de 5,3% peroxid de hidrogen. În funcție de stilul de viață, preferințele personale și posibilitățile financiare puteți să alegeți oricare dintre aceste metode, fiind important a se ține seamă că fiecare metodă este eficientă atât timp cât se urmăresc strict instrucțiunile de aplicare și se respectă timpul necesar tratamentului.

Poate tratamentul de albirea dinților să afecteze sănătatea dentară?

Numeroase studii realizate pe tema albirii dentare au ajuns la concluzia că agenții de albire dentară ce conțin concentrații mici de peroxid, procurate dintr-o sursă de încredere sunt siguri a fi folosiți conform instrucțiunilor, după o examinare dentară atentă. Soluțiile ce conțin o doză mai mare de acid au un efect puternic asupra smalțului, mai ales atunci când sunt folosite pentru o perioadă lungă de timp, de aceea sunt de evitat. Cea mai des utilizată substanță în tratamentul de albire dentară este perocidul de carbamidă în concentrație de 10% (pentru utilizarea la domiciliu în gutiere) și peroxidul de hidrogen în concentrație de 35% (utilizat în cabinetul de medicină dentară). Peroxidul de carbamidă este defapt peroxid de hidrogen plus uree.
Produsele pe baza de peroxid de carbamidă rămân active pentru o perioadă mai lungă de timp, până la 10 ore după încheierea tratamentului de albire dentară și reduce aciditatea de la nivelul smalțului dentar până la un nivel la care smalțul nu este afectat și nu există riscul apariției cariilor dentare.
Peroxidul de hidrogen se găsește în concentrații mai puternice, dar rămâne activ la nivelul dintelui doar pentru o oră și, de asemenea, produce o aciditate mai mare la nivelul smalțului, de aceea este recomandat a fi folosit doar pentru perioade scurte de timp. Produsele pe baza de peroxid de carbamidă sunt atât pentru albirea dentară efectuată în cabinetul de medicină dentară, cât și pentru uzul personal al pacientului, la domiciliu.
Concentrațiile acestor produse variază ca intensitate, de aceea timpul și tehnica utilizării unui anumit produs față de un altul variază. De asemenea, cu cât concentrația peroxidului este mai mare, cu atât trebuie luate măsuri suplimentare de protecție a gingiilor. Din moment ce peroxidul, chiar utilizat la concentrații reduse, poate cauza arsuri sau inflamații ale gingiilor, țesutul gingival trebuie să fie sănătos înaintea începerii tratamentului de albire dentară.
Este recomandat un interval de 2 săptămâni între un tratament de igienizare profesională a danturii și începerea tratamentului de albire dentară, precum și utilizarea unei periuțe de dinși cu perii moi și a unei tehnici adecvate de periaj.

Poate tratamentul de albire dentară să determine pierderi/subțierea smalțului dentar?

În timpul tratamentului de albire dentară smalțul nu suferă nici un fel de modificări. Cu toate acestea, unele substanțe de albire dentară vândute de persoane neautorizate/internet, care nu sunt aprobate de un profesionist dentar va cauza pierderi de substanță la nivelul smalțului dentar. Aceste produse conțin ca ingredient principal un acid, față de peroxid, care ar trebui să fie în mod normal.

Dacă dinții mei devin mai sensibili în urma unui tratament de albire dentară, pot face ceva în această privință?

Mai întâi de toate, dacă știți deja că aveți dinți sensibili, există unele măsuri suplimentare de precauție care trebuie luate înainte de tratamentul de albire dentară. Periajul dentar cu o pastă de dinți desensibilizantă pe bază de nitrat de potasiu, cu două săptămâni înainte de tratamentul de albire dentară poate reduce sensibilitatea dentară. De asemenea, utilizarea nitratului de potasiu în timpul tratamentului de albire dentară în gutiere poate fi, de asemenea, de ajutor, alături de scurtarea timpului de aplicare a agentului de albire a dinților și pauzele între aplicările de agent de albire.

Poate fi tratamentul de albirea dinților eficient pe orice dinte?

Nu toți dinții ajung la același nivel de albire. Fiecare dinte are o limită de albire maximă dincolo de care nu se poate trece, indiferent de tehnica aplicată sau de tipul de material. Peroxidul are uterea de a trece prin smalț (stratul exterior al dintelui) și prin dentină (stratul de mijloc al dintelui), până la nivelul pulpei dentare (stratul cel mai profund al dintelui) într-un interval de 5 până la 15 minute. Astfel, schimbă culoarea genetică a dentinei și a smalțului și înlătură petele de pe dinți. Majoritatea dinților devin mai opaci în urma tratamentului de albire dentară, însă dinții ce sunt translucenți, capătă un aspect și mai translucid și nu par deloc să se albească. În aceste cazuri, de un real ajutor este aplicarea unui material de culoarea dintelui (fizionomic) aplicat pe partea orală a dintelui.

Am un singur dinte modificat de culoare, ce pot face în această privință?

Pimul pas este acela de a identifica cauza modificării de culoare a dintelui, care, de cele mai multe ori, este o idicație a bolii dentare, care poate necesita tratament suplimentar sau diferit. Odată ce cauza modificării de culoare este identificată, sunt disponibile două tehnici care pot funcționa pentru un dinte individual modificat de culoare. Dacă cauza modificării de culoare este o cauza pulpară, dacă dintele necesită un tratament de canal sau a suferit în trecut un tratament de canal, acesta poate fi albit din interior. Medicul stomatolog va face o mică deschidere în coroana dintelui, prin care va aplica produsele de albire a dintelui din interiorul lui. În cazul în care nervul dintelui este viu și neafectat, medicul stomatolog poate proiecta o gutieră de albire pentru un singur dinte, care nu va ăermite produselor de albire să intre în contact cu restul dinților, până când culoarea tuturor dinților va fi uniformă. Tratamentul de albire dentară are efect asupra lucrărilor dentare existente precum plombe, fațete sau coronițe? Culoarea materialelor folosite pentru obturațiile dentare (plombe) sau pentru diverse lucrări protetice nu poate fi modificată în urma tratamentului de albire. Aceasta rămân nemodificat. Prin urmare, trebuie a se lua în considerare cum va arată dantura pacientului dacă culoarea dinților naturali se va modifica și cea a lucrărilor dentare va rămâne neschimbată. dumneavoastră particular.

În momentul în care ajung la culoarea dentară dorită, cât timp se va menține aceasta?

Durata de timp în care sunt vizibile efectele unui tratament de albire dentară variază de la individ la individ. Cu toate aceste, nicio metodă de albire a dinților nu are un efect definitiv. De cele mai multe ori, rezultatele unui tratament de albire sunt vizibile între 6 luni și 2 ani. Totuși, dantura unor pacienți a rămas albă și strălucitoare timp de 10 ani, fără un tratament de întreținere.

Ce pot face pentru a face ca rezultatele să dureze cât mai mult timp posibil?

Pentru ca rezultatele să dureze cât mai mult timp, trebuie ca igiena dentară să fie una de bună calitate, regulată și efecuată conform indicațiile medicului stomatolog și de asemenea, trebuie să se efecueze cu regularitate curățarea profesională a dinților într-un cabinet de medicină dentară. De asemenea, trebiuie evitat consumul de tutun și a unor băuturi care pot să păteze dinșii, cum ar fi vinul roșu, ceaiul și cafeaua. Puteți să luați în considerare tratamentul de întreținere în urma unui tratament de albire dentară, efecuat acasă sau în cabinetul de medicină dentară, o dată sau de două ori pe an. Medicul stomatolog vă va oferi toate indicațiile necesare cu privire la protocoalele de întreținere, care servesc cel mai bine nevoilor dumneavoastră specifice. Este important să ne amintim că toate aspectele legate de albirea dinților sunt cel mai bine monitorizate sub supraveghere profesională.

Daca coresti un tratament de albirea dinților în Suceava, efectuat de un profesionist efectueaza o programare rapid

Programare

Lasă comentariul tău