Boala parodontala. Partea 1.

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala este o boala foarte grava a gingiilor. Aceasta este cauzata de bacteriil care s-au acumulat la nivelul dintilor si a gingiilor. Pe masura ce aceasta afectiune avanseaza, se produce o distructie la nivelul osului si a dintilor. Cu toate acestea, daca boala parodontala este diagnosticata si tratata precoce, distrugerea osului maxilar si a dintilor poate fi stopata.

Care sunt etapele bolii parodontale?

Bolile parodontale debuteaza cu o inflamatie gingivala, care, daca nu se intervine, se agraveaza in timp.

Inflamatie (gingivita)

Boala parodontala debuteaza cu inflamatia gingiilor, etapa ce se cunoaste sub numele de gingivita. Primul semn al gingivitei este sangerarea gingiilor in timpul perioajului sau a folosirii atei interdentare.

De asemenea, la nivelul coroanei dintilor se pot observa niste discoloratii, cunoscute sub numele de placa bacteriana. Placa bacteriana se  formeaza prin acumularea de resturi alimentare si de bacterii pe suprafata dintilor. Cu toate ca la nivelul cavitatii bucale se afla un numar foarte mare de bacterii cu care organismal nostru este obisnuit (bacterii saprofite), acestea devin periculoase daca conditiile din interiorul gurii noastre le permite sa se inmulteasca necontrolat. De cele mai multe ori, aceste bacterii se multiplica foarte mult daca igiena orala este defectuasa.

Boala parodontala incipienta

In primele stadii ale bolii parodontale se produce o detasare a gingiei de dinte sau retractie gingivala, astfel ca apar mici pungi parodontale intre dinte si gingie. In aceste pungi se gasesc bacterii foarte periculoase. Sistemul imunitar incearca sa lupte cu aceste bacterii periculoase, astfel incat gingiile incep sa se retraga din ce in ce mai mult. Cel mai adesea un pacient ce sufera de boala parodontala in stadiu incipient sufera de sangerari gingivale in timpul periajului dentar sau a folosirii atei interdentare si, de asemenea, o recesiune usoara a osului maxilar.

Boala parodontala moderata

Daca nu suntem atenti la semnele bolii parodontale intr-un stadiu incipient si nu se intervine prompt, aceasta avanseaza spre sangerare puternica in dreptul mai multor dinti, insotita de durere si de recesiune gingivala. In jurul radacinii dentare se va produce o pierdere a osului ce il sustine, astfel incat apare mobilitatea dentara. Aceasta infectie poate determina un raspuns inflamator la nivelul intregului organism.

Boala parodontala avansata

In stadii mai avansate ale bolii parodontale, tesuturile de legatura ce tin dintii in osul maxilar incep sa se distruga. Gingia, osul maxilar si tesuturile ce fac legatura dintre acestea si dinti se vor distruge. In acest stadiu pacientul sufera dureri intense in timp ce mesteca alimente, are o respiratie urat mirositoare si un gust deranjant. In final, totul evolueaza spre spierderea dintilor.

Care sunt simptomele bolii parodontale?

Simptomele bolii parodontale variaza in functie de etapa in care se afla, insa acestea includ:

  • sangerari gingivale in timpul periajului dentar sau a folosirii atei interdentare/dusului bucal
  • respiratie urat mirositoare
  • schimbarea pozitiei dintilor sau mobilitate dentara
  • recesiune gingivala
  • gingii rosii si inflamate
  • acumulare de placa bacteriana si de tartru dentar
  • dureri dentare in timpul masticatiei
  • pierderea dintilor
  • gust neplacut
  • reactie inflamatorie generalizata a organismului

In primele stadii ale bolii parodontale simptomele sunt foarte greu de remarcat de catre pacient. De aceea, controalele esentiale la medicul stomatolog sunt esentiale pentru a verifica stare de sanatate a cavitatii orale.

Care sunt motivele bolii parodontale?

Oamenii sanatosi au sute de tulpini bacteriene la nivelul cavitatii orale. Majoritatea dintre ele sunt complet inofensive. Daca nu se mentine o igiena orala corespunzatoare zilnic, aceste bacterii se inmultesc necontrolat la nivelul suprafetei dentare.

Boala parodontala este in general cauzata de catre o igiena dentara defectuasa. Atunci cand nu se respecta regulile de igiena orala, se produc urmatoarele modificari:

  1. Bacteriile de la nivelul cavitatii orale se inmultesc si formeaza o depunere pe dinte cunoscuta sub numele de placa bacteriana.
  2. Daca aceasta placa bacteriana nu este indepartata prin periaj, pe suprafata acesteia se vor depune depozite minerale.
  3. Prin mineralizarea placii bacteriene se formeaza tartru, iar prin prezenta acestuia bacteriile se vor depune si se vor inmulti din ce in ce mai mult la nivelul suprafetei dentare.
  4. Apoi, se produce un raspuns imun din partea organismului care determina inflamatie gingivala.
  5. Gingia in timp sufera si se detaseaza de pe suprafara dentara, formandu-se mici pungi parodontale intre gingie si radacina.
  6. Bacterii periculoase anaerobe colonizeaza in pungile parodontale si se inmultesc, eliberand toxine care afecteaza gingia, osul si structurile de sustinere a dintelui.

In plus, exista unii factori care favorizeaza aparitia bolii parodontale:

  • fumatul, cel mai mare factor de risc pentru parodontita
  • diabetul tip 2
  • obezitatea
  • schimbari hormonale (sarcina, menstruatie, menopauza), gingia devenind foarte sensibila
  • afectiuni ale sistemului imunitar precum HIV sau leucemia
  • medicamentele ce reduc fluxul salivar
  • predispozitia genetica
  • alimentatie defectuasa, deficit de vitamina C

Revenim in curand cu urmatoarea parte a articolului despre boala parodontala

Lasă comentariul tău