Boala parodontala. Partea a doua.
Cum se diagnosticheaza boala parodontala?
Semnele precoce ale bolii parodontale pot fi diagnosticate foarte usor de catre medicul stomatolog in timpul unui control de rutina. Este foarte important ca medicul stomatolog sa urmareasca evolutia bolii parodontale pentru a preveni inrautatirea ei. In acest sens, medicul dumneavoastra va va masura pungile parodontale cu un instrument special numit sonda parodontala. Acest procedeu este deobicei lipsit de durere.
Daca aveti depozite de placa bacteriana sau de piatra, se va efectua o sedinta de igienizare profesionala. Uneori este nevoie de efectuarea unor radiografii pentru a diagnostica si a trata din timp boala parodontala.
Care sunt complicatiile bolii parodontale?
Daca nu este tratata la timp, boala parodontala duce la distrugerea tesuturilor de sustinere a dintelui, inclusiv osul maxilar. Astfel, dintele va capata mobilitate si este o posibiliate ca acesta sa cada sau sa fie necesar sa fie extras. Alte complicatii pot include:
- abces dureros
- schimbarea pozitiei dintilor, ceea ce poate duce la probleme de masticatie
- recesiune gingivala si expunerea radacinilor dintior
- cresterea riscurilor in sarcina, inclusiv greutate mica la nastere sau preeclampsia
- risc crescut de afectiuni cardiace, respiratorii sau diabet.
Cum se trateaza boala parodontala?
Tratamentul bolii parodontale consta in pricipal in indepartarea placii bacteriene si a depozitelor de tartru.
Igiena orala
Pentru o buna sanatate orala, in cadrul unei sedinte de consultatie, medicul stomatolog va va oferi informatiile necesare pentru o buna igiena orala. Pentru a reduce numarul de bacterii prezente la nivelul gingiilor si a radacinilor dintilor este foarte important sa va periati dintii de cel putin 2 ori pe zi, sa folositi ata interdentara si apa de gura.
Acestea sunt cateva sfaturi pentru a va mentine sanatatea dintilor:
- Periati-va dintii de 2 ori pe zi folosind o pasta de dinti pe baza de fluor.
- Achizitionati-va o periuta electrica, deoarece aceasta este mult mai eficienta decat una manuala.
- Folositi firul interdentar cel putin o data pe zi pentru a indeparta placa bacteriana.
- Programati-va la cabinetul de medicina dentara de 2 ori pe an pentru o igienizare profesionala a danturii.
- Nu fumati sau mestecati tutun
Igienizarea profesionala
In timpul unei igienizari profesionale medicul stomatolog va indeparta depozitele de placa bacteriana si de tartru care s-au format pe supafata coroanei si a radacinii dintilor. Apoi, va finisa suprafata dentara folosind o pasta de dinti pe baza de fluor. Daca s-au format pungi parodontale, acestea vor trebui sa fie curatate in profunzime, pentru a se facilita vindecarea lor. Pentru cazurile mai avansate de pungi parodontale se efectueaza o procedura ce se numeste chiuretaj, care are menirea sa curte zonele de retentie unde se acumuleaza bacteriile.
Antibiotice
Uneori, in cazurile in care exista o infectie persistenta a gingiilor care nu se trateaza prin igienizare profesionala, medicul stomatolog va prescrie antibiotic pentru a ajuta organismul sa se vindece. Antibioticul poate fi inglobat in apa de gura, sa fie sub forma de gel, capsule sau tablete orale.
Monitorizare
Daca se incepe tratamentul bolii parodontale, este foarte important sa va prezentati la control dupa cateva saptamani de la interventie, iar apoi sa se efectueze igienizari profesionale la 3-6 luni, in functie de situatia clinica. Daca pungile parodontale nu dispar, se recomanda alte tratamente, precum chirurgia parodontala.
Chirurgie parodontala
Daca inflamatia persista in zona greu accesibile periajului si firului interdentar, se recomanda efectuarea unei interventii chiurgicale pentru curatarea depozitelor de placa bacteriana si tartru ce se gasesc sub gingie. Sub anestezie, se indeparteaza gingia de pe suprafata dentara si se curata cu mare atentie suprafata radiculara. Apoi se reataseaza gingia pe dinte si se sutureaza. Daca se constata si pierderea de tesut osos, in cadrul acestei proceduri se poate efectua si tartamentul de aditie osoasa.
Care este prognosticul bolii parodontale?
Daca tratamentul bolii parodontale este inceput din timp, acesta are o rata mare de succes.
Daca suferiti de boala parodontala, este foarte important sa va prezentati regulat la cabinetul de medicina dentara pentru a va asigura ca boala nu progreseaza. Pentru un pronostic pozitiv, trebuie sa va schimbati obiceiurile de igiena orala si sa cooperati in totalitate cu medicul stomatolog. Prognosticul pe termen lung depinde doar de eforturile pe care le faceti in ceea ce priveste igiena orala.
De asemenea, daca sunteti fumator este recomandat sa incetati acest obicei deoarece s-a constat ca tratamentul bolii parodontale nu este eficient in cazul celor care fumeaza.