Care sunt cele mai des intalnite afectiuni ale cavitatii orale? Partea 1
Cu totii am avut diverse probleme legate de sanatatea orala. Unele dintre ele sunt foarte cunoscute si foarte des intalnite, insa despre unele dintre ele este posibil sa nu stiti foarte multe. Va prezentam cele mai des intalnite afectiuni la nivel oral.
Aftele bucale
Aftele bucale sunt leziuni cu continut lichidian care apar la nivelul buzelor, sub nas si in jurul barbiei. Acestea sunt cauzate de un virus cunoscut sub numele de Herpes Simplex tip 1. O data ce acestea au aparut, este foarte probabil sa mai aveti probleme cu ele pe parcursul vietii. Acestea sunt extrem de contagioase, putand sa le transmiteti si altora din primul moment cand simtiti simptome precum furnicaturi sau mancarimi in jurul gurii, pana cand acestea se vindeca complet. Cel mai des, acestea sunt rosii, galbene sau gri si de cele mai multe ori se vindeca de la sine in 1-2 saptamani. Pentru a grabi vindecarea lor, medicul stomatolog va poate prescrie medicamente antivirale, insa acestea sunt eficiente doar in primele zile ale eruptiei. Alte medicamete nu trateaza afectiunea ci simptomele ei precum durerea, mancarimea sau senzatia de arsura pe care o puteti resimti.
Cariile dentare
Statistic vorbind, 1 din 4 adulti sufera de o carie dentara netratata si aproape fiecare persoana adulta a avut o carie dentara la un moment dat in viata ei. Daca suferiti de durere dentara, alimentele raman blocate intre dinti, suprafata dentara pare aspra atunci cand dati cu limba sau simtiti durere atunci cand consumati alimente dulci, este posibil sa suferiti de carie dentara. In functie de cat sunt de avansate, acestea pot fi tratate printr-o simpla plomba sau necesita tratament de canal sau chiar o coroana dentara. In unele cazuri, cand caria dentara a avansat foarte mult si a cauzat infectii mari, dintele poate fi chiar scos. Pentru a reduce riscul de a dezvolta carii dentare, trebuie sa va spalati pe dinti de minum 2 ori pe zi, sa folositi ata interdentara si apa de gura. In plus, puteti sa beti apa cu un continut optim de fluor, sa va feriti de alimente si bauturi bogate in zahar si sa vizitati cabinetul de medicina dentara in mod regulat.
Fractura dentara
Daca consumati cu regularitate alimente dure precum nuci sau cuburi de gheata, suferiti de bruxism sau aveti piercing-uri la nivelul cavitatii orale, prezentati un risc mai mare de a va ciobi un dinte. In acest caz nefericit, poate sa apara durere, in functie de cat de mare este fractura dentara. De asemnea, poate fi un disconfort asupra limbii sau obrazului din cauza marginilor neregulate.
Daca acest scenariu se intampla, prezentati-va de urgenta la medicul stomatolog. O mica ciobitura poate fi tratata foarte usor, doar prin gume si discuri de lustruire. Insa daca aceasta ciobitura este mai mare, se poate folosi pentru refacere materiale de plombe, fatete dentare sau chiar coroane dentare pentru a reface integritatea coronara.
Urmariti-ne pentru partea a 2-a a aritcolului!