Caria dentară – Ce este caria, de la ce apare și cum se previne?

Cavitățile dentare sunt zone permanent deteriorate de pe suprafața dură a dintelui, care în timp se transformă în mici deschideri sau găuri. Cavitățile dentare, cunoscute și sub numele de carii dentare, sunt cauzate de o combinație de factori, printre care:

 • bacteriile din cavitatea orală,
 • consumul de alimente și băuturi bogate în conținut de zahăr, gustările frecvente
 • o igienă orală deficitară.

Când alimentele ce conțin carbohidrați precum: pâinea, cerealele, laptele, sucurile, fructele, prăjituri sau bomboane, rămân pe suprafața dentară, bacteriile ce se găsesc la nivelul gurii noastre îi transformă în acizi. Bacteriile, acizii, resturile alimentare și saliva se combină și formează placa bacteriană. Placa bacteriană este foarte aderentă de suprafața dentară, astfel încât acizii din conținutul ei atacă smalțul și astfel apar cariile dentare.
Cavitățile dentare și caria dentară sunt printre cele mai des întâlnite probleme de sănătate din întreagă lume. Printre categoriile cele mai afectate de caria dentară se numără: copii, adolescenții și bătrânii, cu toate că toată lumea care are dinți poate dezvolta această boală, inclusiv bebelușii.
Dacă o carie dentară nu este tratată la timp, aceasta se mărește ca dimensiuni și devine din ce în ce mai profundă. Acest fapt toate duce la durere foarte mare de dinți, infecție sau pierderea dintelui. Controlul stomatologic regulat alături de o igienă orală adecvată reprezintă cea mai bună protecție împotriva apariției cariilor dentare.

Caria dentară – Simptome

Simptomele cariei dentare variază în funcție de localizarea ei și de dimensiune. Atunci când caria dentară este de mici dimensiuni, simptomele pot lipsi în totalitate. Însă, pe măsură ce caria dentară se agravează, pot apare simptome ca:
Dureri dentare, spontane sau fără o cauză aparentă.
Sensibilitate dentară.
Durere medie spre intensă atunci când se consumă un aliment sau băutură bogată în zahăr.
Fisuri sau găuri vizibile pe suprafața dentară.
Pete maronii, albe sau negre pe oricare suprafață a dintelui.
Durere în momentul mușcăturii.
Caria dentară – Complicațiile cariei dentare
Cariile dentare sunt probleme de sănătate foarte des întânlite și undeori neluate corespunzător în seamă. De multe ori, adulții se gândesc că nu este important că pe dintele de lapte al unui copil a apărut o carie. Cu toate acestea, cariile dentare duc la complicații grave și pe termen lung, chiar și pentru copii care nu au dinții definitivi încă.
Aceste complicații pot fi:

 • Durere
 • Abces dentar
 • Inflamație sau puroi în jurul dintelui
 • Stricarea sau ruperea dintelui
 • Probleme de mestecație

Atunci când cariile dentare devin severe, pot să apară:
Durere de mare intensitate care îngreunează activitatea zilnică.
Scăderi în greutate și probleme de nutriție din cauza mestecării dificile și incorecte.
Pierderea dintelui, ce poate afecta înfățișarea și încrederea în sine.
În cazuri mai rare – un abces dentar, adică o pungă de puroi cauzată de infecție bacteriană, care poate evolua spre infecții foarte grave.

Caria dentară – Când este momentul să ne adresăm medicului dentist?

Deoarece de cele mai multe ori, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de formarea unei carii noi, este important să ne adresăm regulat la un cabinet stomatologic pentru controale de rutină și igienizări dentare. Cu toate acestea, dacă experimentați dureri dentare este bine să vă adresați unui medic stomatolog cât mai repede cu putință.

Caria dentară – Prevenirea apariției cariilor dentare

Caria dentară afectează milioane de oameni, însă poate fi foarte ușor prevenită. Cele mai bune metode de prevenire a cariilor includ:

 • Periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi. Cea mai bună pastă de dinți pentru prevenirea cariilor dentare este cea ce conține fluor.
 • Folosirea zilnică a firului interdentar (aței de gură) pentru a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană dintre dinți.
 • Menținerea unei diete sănătoase.
 • Evitarea consumului de snacks-uri și sucuri cu un conținut mare de zahar.
 • Vizita regulată la medicul dentist pentru diagnostic și igienizări profesionale.
 • Folosirea apei de gură antibacteriene pentru prevenirea înmulțirii bacteriilor de la nivelul cavității orale.
 • Sigilarea suprafețelor de mușcături a dintilor posteriori, înainte ca aceștia să fie afectați de carie, ca un strat protector. Cauzele cariei dentare

Caria dentară – sună pentru o consultație gratuită astăzi

Fie că aveți nevoie doar de o simplă igienizare sau de o soluție mai complexă pentru tratamentul cariei dentare, sună la Cabinetul Stomatologic Net Dental Suceava pentru o programare astăzi! Zâmbetul perfect și dinții sănătoși sunt doar la un click distanță. Net Dental – medicul tău dentist din Suceava.

 

Lasă comentariul tău