Caria dentară la copii mici: Cauze si cum le putem preveni corect?

Caria dentară la copii mici: Cauze si cum le putem preveni corect?

Ce cauzează caria dentară în rândul copii mici?

Caria dentară la copii este o problemă foarte comună, dar și foarte serioasă. Dacă aveți copii, este foarte probabil ca unul dintre aceștia sau dintre prietenii lor să sufere sau să fi suferit de carii dentare.
Cariile dentare reprezintă o problemă serioasă atât pentru adulți cât și pentru copii. Acestea pot cauza durere, disconfort, probleme gingivale, infecții, dificultăți de mestecare, vorbire sau chiar tulburări ale somnului.
Copii prezintă un risc mai mare de dezvoltare ale cariilor fată de adulți. Deoarece smalțul dentar al copiilor este mult mai moale decât cel al adulților, cariile dentare apar foarte repede. Din fericire, cu unele tehnici simple de îngrijire dentară putem preveni apariția acestei probleme de sănătate dentară.
Caria dentară la copii mici

Ce duce la formarea cariilor dentare și de ce copii sunt mai predispuși la apariția lor?

Caria dentară apare în momentul în care bacteriile existente în cavitatea noastră orală se combină cu resturi alimentare și salivă și se depun pe suprafața dentară sub formă de placă bacteriană.

Placa bacteriană produce acizi, care ”rod” în smalțul dintelui. În cele din urmă, acești acizi duc la formarea unor ”găuri” la nivelul suprafeței dentare.

Aceste ”găuri” sunt cunoscute sub numele de cavități dentare.
Sugarii și copii mici au un smalț mult mai moale decât cel al adulților, iar din această cauze șansele ca aceștia să dezvolte o carie dentară este mult mai mare. Pe măsură ce copilul va crește, smalțul dentar se va întări, iar apariția cariei dentare va fi din ce în ce mai improbabilă.
Cu toate acestea, caria dentară se poate forma pe dinții tuturor, indiferent de vârstă, dacă nu se respectă regulile de igienă dentară.

Cauze pentru caria dentară la copii mici

Există numeroase motive care duc la caria dentară la copii mici:

  • Mâncarea și băutura: Bacteriile ce trăiesc în gură la noi se hrănesc cu zahăr. Când un copil consumă un aliment sau o băutură ce conține zahăr, acest fapt contribuie la formarea plăcii bacteriene și la formarea acizilor ce duc la degradarea smalțului. Din acest motiv zaharul are legătură cu caria dentară, cu apariția cavităților și o serie largă de alte probleme dentare. Sucurile acide și sucurile din fructe sunt în special foarte dăunătoare pentru smalțul dinților celor mici.
  • Igiena orala incorecta: Periajul dentar și folosirea atei dentare sunt esentiale pentru o dantura perfecta. Periajul dentar lupta impotriva placii bacteriene si indeparteaza resturile alimentare ce raman dupa masa, resturi din care isi culeg energia bacteriile daunatoare. Cu toate ca cei mici se spala pe dinti, adeseori acestia folosesc o tehnica necoespunzatoare care duce la aparitia cariilor dentare. Din acest motiv parintii trebuie sa ii asiste si sa ii ajute pe cei mici sa realizeze o spalare pe dinti corespunzatoare.
  • Afectiunile medicale: Unele afectiuni medicale contribuie la aparitia rapida ca cariilor dentare. Unele medicamente, precum inhalatoarele din astmul bronsic, pot contribui la aparitia cariei dentare. De asemenea, afectiunile medicale care duc la o respiratie orala, precum alergiile, congestia nazala, polipii, duc la scaderea fluxului salivar si astfel la aparitia cariilor dentare.

Optiuni de tratament a cariei dentare la copii mici

Cand vine vorba de ingrijirea dintilor copiilor mici, cel mai important lucru este prevenirea aparitiei cariilor dentare inainte ca ele sa apara. Dintii sugarilor si a copiilor mici trebuie sa fie periati de 2 ori pe zi, o data dimineata dupa micul dejun si o data seara, inainte de culcare. De asemenea, inainte de a merge la culcare, pe langa periajul dentar, trebuie folosita si ata dentara pentru a indeparta resturile alimentare ramase intre dinti de peste zi. Este important ca parintii sa ii asiste si sa ii ajute pe cei mici in rutina igienei orale, sa ii supravegheze daca au invatat o tehnica corecta de spalare pe dinti si daca aloca suficient timp pentru aceasta etapa a zilei.
Este important de asemenea sa se prezinte la medicul stomatolog pentru control o data la 6 luni de zile. Medicul dentist va analiza cu atentie fiecare suprafata a dintilor, a gingiilor si a tesuturilor adiacente, va efectua o igienizare profesionala pentru indepartarea placii bacteriene si se va asigura ca pe suprafata dintilor celor mici nu se dezvolta o carie dentara. De asemenea, medicul stomatolog ii poate explica copilului dumneavoastra tehnicile corecte de intretinere a sanatatii orale si implicit a unei danturi perfecte.
Daca copilul dumneavoastra sufera de o durere dentara spontana sau simte un disconfort la nivel dentar, este foarte important sa va faceti o programare la medicul dentist imediat.
La Cabinetul Stomatologic Net Dental Suceava ii tratam cu pasiune si rabdare pe cei mici, indiferent de varsta. Prima vizita a celui mic la cabinetul medicului dentist ii va influenta comportamentul pentru tot restul vietii. Asa ca nu ezitati sa alegeti pentru copilul dumneavoastra doar ceea ce este mai bun.

Net Dental – medicul tau dentist din Suceava.

Lasă comentariul tău