Cauzele si tratamentul gingivitei

Gingivita se defineste ca fiind inflamatia gingiilor. Aceasta se instaleaza deobicei din cauza bacteriilor sau a placii bacteriene care se acumuleaza pe suprafata dentara. Gingivita este o boala non-distructiva a tesuturilor dentare, insa netratata la timp, aceasta evolueaza spre parodontoza. Aceasta afectiune este una grava care poate evolua spre pierderea dintilor.

Gingivita este o boala comuna a tesuturilor ce inconjoara dintele. Semnele instalarii acestei afectiuni includ: gingii rosiatice si tumefiate, care sangereaza foarte usor la periajul dentar.

De cele mai multe ori, gingivita dispare odata ce obiceiurile de igiena dentra se imbunatatesc, ca de exemplu spalarea minimum 2 minute pe dinti, de cel putin 2 ori pe zi (dimineata si seara), folosirea atei dentare si a unei ape de gura cu efect antiseptic.

In majoritatea cazurilor, pacientii nu sunt constienti ca sufera de aceasta afectiune, deoarece simptomele bolii nu sunt evidente sau suparatoare. Cu toate acestea, gingivita este o boala grava care trebuie tratata la timp pentru a nu avea consecinte serioas04e.

Tipurile gingivitei:

Exista 2 mari categori ale bolii gingivale:

1.   Gingivita indusa de placa bacteriana: este determinata de placa bacteriana, factori sistemici, medicamente sau malnutritie.

2.   Leziuni gingivale neinduse de placa bacteriana: acestea sunt cauzate de o bacterie specifica, virus sau ciuperca. De asemenea, pot fi cauzate de factori genetici, conditii sistemice (incluzand reactiile alergice sau unele boli), rani, reactii la corpuri straine, cum ar fi protezele dentare. Uneori, cauza acestor leziuni poate fi necunoscuta.

Cauza

Cea mai comuna cauza a gingivitei este acumularea de placa bacteriana in jurul si intre dinti. Placa bacteriana declanseaza un raspuns imun din partea organismului, care, la un moment dat, poate duce la distructia tesutului gingival, iar netratata la timp, evolueaza pana la pierderea dintelui.

Placa bacteriana este un biofilm ce se acumuleaza in mod natural in jurul dintilor. Este formata din bacterii ce colonizeaza si incearca sa se prinda de suprafata neteda a dintilor.

Aceste bacterii au rolul de a lupta impotriva colonizarii gurii de catre bacterii agresive si nocive pentru organism, dar la nivelul suprafetei dentare, acestea duc la formarea cariilor dentare, problemelor parodontale precum gingivita si parodontita, iar in cazurile avansate la formarea abceselor gingivale.

Daca placa bacteriana nu este indepartata intr-un mod corespunzator, aceasta se poate intari si transforma la baza dintelui si in apropierea gingiei in tartru dentar. Acesta are o culoare galbuie si nu poate fi indepartat acasa, ci doar de catre un profesionist in cadrul cabinetului de medicina dentara.

Placa bacteriana si tartrul dentar au un efect iritativ asupra gingiilor, provocand inflamatia acestora in jurul bazei dintilor. Acest lucru duce la sangerarea foarte usoara a gingiilor.

 

Alte cauze si factori de risc

Modificarile hormonale: acestea apar in timpul pubertatii, a menopauzei, a ciclului menstrual si a sarcinii. In aceste situatii, gingia este mult mai sensibila si predispusa la inflamatii.

Unele boli: boli ca diabetul, cancerul sau HIV cresc riscul de a dezvolta gingivita.

Medicamentele: sanatatea orala poate fi influentata de unele medicamente, in special de cele care cauzeaza reducerea fluxului salivar. Unele medicamente prescrise pentru angina pectorala sau anticonvulsivante duc la cresterea exagerata a tesutului gingival.

Fumatul: fumatorii au un risc mult mai ridicat de a dezvolta o boala gingivala decat nefumatorii.

Varsta: Riscul de a face gingivita creste odata cu inaintarea in varsta.

Dieta deficitara: in legatura cu bolile gingivala s-a demonstrat ca este deficienta de vitamina C.

Predispozitia familiala: pacientii a caror parinti au suferit de boala gingivala au un risc mult mai mare de a suferi de gingivita. Se crede ca acest lucru se datoreaza bacteriilor cu care intram in contact in primii ani din viata.

Semne si simptome

In cauzurile usoare de gingivita nu exista nici un discomfort sau simptome evidente.

Semnele si simptomele pot include:

·        Gingii de culoare rosie sau violet

·        Gingii umflate care pot fi dureroase la atingere

·        Sangerari gingivale la periajul dentar sau la folosirea atei dentare

·        Halitoza (respiratie urat mirositoare)

·        Gingii inflamate si umflate

·        Retractie gingivala

·        Gingii moi, fara tonicitate.

 

Diagnostic

 

 

In momentul in care va prezentati la o consultatie in cabinetul de medicina dentara, medicul stomatolog ca cauta sa identifice factorii de risc ai gingivitei: placa bacteriana si tartrul dentar. De asemenea, se vor analiza si semnele parodontitei, prin efectuarea unor radiografii dentare si a sondajului parodontal, folosind un instrument pentru masurarea pungilor parodontale din jurul dintilor.

Tratament

Daca gingivita este diagnosticata precoce, iar tratamentul este corespunzator si repede initiat, gingivita poate fi cu succes tratata.

Tratamentul include vizita la medicul stomatolog si proceduri de intretinere efectuate de catre pacient, acasa.

Professional dental care

Tratamentul dentar de specialitate

Cea mai importanta etapa este cea de efectuare a unei igienizari profesionale, intr-un cabinet de medicina dentara. In general, aceasta procedura nu este absolut deloc dureroasa, cu exceptia cazurilor in care pe suprafata dintilor este acumulata o cantitate foarte mare de piatra, iar gingiile sunt foarte sensibile.

In cadrul sedintei de igienizare profesionala, medicul specialist va va explica care este tehnica corecta de periaj acasa, cum se foloseste ata interdentara corect si care sunt produsele recomandate pentru situatia dumneavoastra.

De asemenea, pentru a mentine sanatatea gingiilor, se recomanda rezolvarea tuturor problemelor de natura dentara, deoarece lucrarile dentare incorect efectuate, dintii fracturati, cariati sau cu plombe incorecte favorizeaza acumularea de placa bacteriana si aparitia tartrului dentar.

Ingrijirea gingiilor acasa

Pacientilor li se recomanda:

        Periatul dintilor de cel putin doua ori pe zi.

        Schimbarea periutei de dinti periodic sau inlocuirea periutei manuale cu una electrica.

        Folosirea atei interdentare de cel putin o data pe zi.

        Clatirea regulata a gurii cu o apa de gura antiseptica.

        Folosirea unei paste de dinti si a unei periute de dinti corespunzatoare situatiei dintilor si gingiilor fiecaruia.

Complicatii

Daca gingivita este tratata la timp si sunt respectate indicatiile medicului stomatolog, aceasta se trateaza complet si nu apar complicatii.

 

Cu toate acestea, netratata la timp, infectia se poate extinde spre tesuturile inconjuratoare. Printre complicatii fac parte:

         Acesul sau infectia gingiei sau a osului maxilar.

         Parodontita, afectiune ce duce la pierderea tesutului osos si implicit a dintilor.

         Gingivita recurenta.

         Ulceratii si infectii bacteriene ale gingiei.

Numeroase studii recente au demonstrat o legatura intre bolile gingivale, precum parodontita si bolile cardiovasculare, incluzand infarctul miocardci sau accidentele vasculare. De asemenea, s-a descoperit o asociere intre bolile gingivale si riscul crescut de a dezvolta boli pulmonare.

Gingivita este o afectiune aparent inofesiva care netratata la timp poate duce la probleme traumatizante atat de natura dentara, cat si generala. Nu ignora starea ta de sanatate! Medicii cabinetului Net Dental Suceava va stau la dispozitie pentru cele mai bune tratamente si sfaturi, astfel incat dumneavoastra sa va bucurati de o stare de sanatate si de o dantura perfecta.

 

Net Dental – medicul tau dentist din Suceava.

Lasă comentariul tău