Ce este chirurgia parodontala? Partea 1

Ce este chirurgia parodontala?

Daca medicul stomatolog v-a diagnosticat cu boala parodontala, exista mai multe tipuri de chirurgie parodontala pe care vi le poate recomanda pentru tratarea acestei afectiuni. Cea mai frecventa cauza a bolii parodontale este un numar mare de bacterii ce se dezvolta la nivelul gurii dumneavoastra, iar organismul devine incapabil sa lupte impotriva infectiei. De asemenea, exista si unele medicamente sau tratamente medicale care va predispun catre dezvoltarea unei boli parodontale.

Daca aveti un stadiu de boala parodontala avansata, care sa necesite chirurgie parodontala, medicul stomatolog va poate recomanda unele din urmatoarele proceduri pentru tratarea acestei afectiuni:

  1. Reducerea adancimii pungilor parodontale

Aceasta procedura, cunoscuta si sub numele de operatie cu lambou, consta in indepartarea gingiei de pe dinte si de pe os, pentru a putea indeparta in totalitate depozitele de tartru si bacteriile nocive care cauzeaza restractia osoasa si implicit formarea pungilor parodontale. In unele cazuri, daca osul are zona cu neregularitati, acesta se netezeste. Astfel, gingia se va reatasa pe o suprafata osoasa sanatoasa. Pentru o vindecare si o regenerare rapida, fara efecte secundare, local se aplica membrane de PRF (plasma bogata in plachete/fibrina). Aceasta se obtine din sangele dumneavoastra, deci nu exista risc de reactii alergice sau de respingere a organismului si ajuta la procesul de cicatrizare, stimuland formarea de vase de sange noi.

  • Regenerare tisulara

Prin aceasta procedura, medicul stomatolog indeparteaza gingia, indeparteaza depozitele de tartru si bacteriile ce au cauzat boala parodontala, iar apoi aplica grefe osoase, membrane sau proteine ce stimuleaza regenerarea osoasa (sau o combinatie de cele trei) pentru a amplifica procesul de regenerare a tesuturilor parodontale.

  • Alungirea coronara

Prin aceasta procedura medicul stomatolog indeparteaza gingia ce a crescut in plus in jurul coroanelor dintilor dumneavoastra. Astfel, acestia par mai lungi. Aceasta procedura are un efect cosmetic, aspectul zambetului dumneavoastra fiind mult imbunatatit, dar si un rol terapeutic, eliminand pungile parodontale ce s-au format astfel.

  • Grefa de tesut moale

Prin aceasta procedura medicul stomatolog recolteaza o grefa de gingie dintr-o alta zona a cavitatii bucale si o ataseaza in zonele unde s-a produs o retractie gingivala din cauza bolii parodontale. Aceasta procedura are atat un rol cosmetic, deoarece se acopera radacina dintelui ce a devenit vizibila, dar si un rol terapeutic, in urma intervenitiei gingia isi recapata un nivel normal.

In ce consta operatia de reducere a adancimii parodontale?

Acest tip de chirurge parodontala se foloseste cel mai des pentru tratarea bolii parodontale avansate. 

La ce sa va asteptati daca urmeaza sa treceti printr-o operatie de chirurgie parodontala:

Inainte de operatie: Medicul stomatolog va va pune o serie de intrebari prin care va determina daca suferiti de anumite afectiuni, sunteti sub tratament cu anumite medicamente sau aveti alergii la unele substante. Se va efectua o anestezie locala pentru a amorti zona si se va face o igienizare profesionala a suprafetelor dentare.

In timpul operatiei: medicul stomatolog va realiza niste incizii si va indeparta gingia de pe suprafata dentara si osoasa. Se va indeparta apoi depozitele de tratru ce se aflau subgingival, tesuturile infectate dintre dinti si de sub gingie. Se vor netezi suprafetele radacinilor dentare si osoase, astfel incat sa nu existe zone unde pe viitor se pot bloca resturi alimentare si bacterii.

Dupa operatie: medicul stomatolog va reatasa gingia pe pozitia ei folosind fire de sutura. Aceste fire de sutura pot fi resorbabile sau neresorbabile, caz in care se vor scoate dupa 7-10 zile.

Este chirurgia parodontala dureroasa?

Dupa ce se intervine asupra tesuturilor parodontale, majoritatea pacientilor simt o durere usoara spre moderata care cedeaza usor la pastile anti-inflamatoare. Daca apar usoare tumefactii aplicati gheata local. De asemenea, respectati cu rigurozitate indicatiile medicului stomatolog, mentineti o igiena orala corecta si nu uitati sa luati antibiotic conform recomandarilor. Daca apar sangerari sau zona se umfla exagerat, contactati de urgena medicul stomatolog.

In curand vom publica si partea a doua a acestui articol, va rugam sa urmariti site-ul nostru pentru mai multe noutati

Lasă comentariul tău