Cele mai comune mituri legate de albirea dentara

Exista numeroase informatii false legate de albirea dentara, cele mai multe dintre ele circuland in mediile online. Este bine sa va informati dintr-o sursa sigura pentru a evita distrugerea sanatatii dintilor si pierderea a unei sume mari de bani.

  1. Se pot albii dintii cu bicarbonat de sodiu?

Multi oameni considera bicarbonatul de sodiu solutia ieftina si foarte eficienta pentru albirea dintilor acasa, fara a fi necesara vizita intr-un cabinet stomatologic. Din pacate acesta nu este eficient pentru albirea dentara. Bicarbonatul de sodiu are un efect abraziv asupra smaltului, inlaturand petele de pe dinti, efectul de albire fiind doar de suprafata. Folosit zilnic, acesta produce un dezechilibru in flora orala,  crescand riscul infectiilor fungice si bacteriene. De asemenea, acesta are un efect abraziv asupra smaltului, producand microfisuri in smalt, crescand astfel riscul dezvoltarii cariilor si a fracturilor dentare. Pentru evitarea efectului daunator al bicarbonatului de sodiu folositi-l o data de 7-10 zile.

  • Se pot albii dintii folosind gume pentru albire sau paste de dinti cu efect de albire?

Cu toate ca pasetele de dinti si gumele de mestecat cu efect de albire contin substante ce au efect de albire a dintilor, acestea sunt in cantitati foarte mici, insuficiente pentru obtinerea efectului dorit. Substantele chimice cu efect de albire dentara trebuie sa stea in contact cu smaltul dentar cel putin 20 de minute pentru ca sa se observe un efect in schimbarea culorii.

  • Albirea profesionala in cabinetul de medicina dentara si cea realizata acasa sunt acelasi lucru?

Toate gelurile de albire contin in compozitia lor peroxid de carbamida sau peroxid de hidrogen ca ingredient activ in schimbarea culorii dintilor. Diferenta dintre gelurile pentru folosite acasa si cele ce se folosesc in cabinetul de medicina dentara este concentratia substantei active, cele pentru uz casnic fiind mult mai slabe.

  • Cu cat este mai concentrat un gel de albire, cu atat este mai bun?

Cu toate ca un gel de albire cu o concentratie ridicata de peroxid de carbamida sau peroxid de hidrogen isi face efectul intr-un timp mai scurt, efectul de albire nu dureaza la fel de mult in timp, deoarece acesta actioneaza mai mult la suprafata smalutlui dentar. Cel mai probabil, un gel de albire foarte concentrat va cauza sensibilitate dentara sau dureri dentare.

Asadar, recomandam sa se foloseasca un gel de albire dentara cu o concentratie mai mica, deoarece efectele vor fi identice cu cele ale unui gel foarte concentrat, insa fara durere si sensibilitate dentara, iar rezultatele vor fi mai stabile in timp. Singurul dezavantaj folosirii unui gel cu o cantitate mai mica de acid este ca schimbarea culorii dentare se produce mai lent.

  • Odata ce dintele s-a albit, culoarea se pastreaza pentru totdeauna?

In teorie, odata ce culoarea unui dinte s-a schimbat, aceasta schimbare este permanenta. Insa, din pacate pentru a intretine albul dintilor trebuie facute sedinte de mentinere, deoarece pe suprafata acestora se depun pigmenti din alimentatia zilnica, din bauturile pe care le consumam si din tutun. De asemenea, odata ce inaintam in varsta, dintii nostrii se ingalbenesc, de aceea aceste sedinte de mentinere a albirii dentare sunt foarte necesare pentru a avea o dantura de un alb stralucitor.      

  • Se pot folosi capsunele sau lamaile pentru a albii dintii?

Atat lamaile cat si capsunele au un pH acid, de aceea in teorie acestea pot avea un efect de albire asupra dintilor. Insa aceasta albire vine cu un cost: smaltul se poate demineraliza, dintii suferind leziuni permanente. De aceea nu recomandam aceasta metoda de albire dentara!

  • Se pot albi coroanele dentare sau fatele dentare?

Din pacate substantele folosite pentru a albi dintii nu au efect decat asupra dintilor naturali. Culoarea coroanelor dentare sau a fatetelor dentare se stabileste inainte de executarea lor de catre tehnicianul dentar si nu poate fi modificata ulterior. De aceea, daca aveti coroane dentare sau fatete dentare in zona frontala a danturii, in cazul schimbarii culorii dintilor naturali trebuie schimbate si acestea, daca doriti ca sa se potriveasca culoarea.

  • Se poate efectua un tratament de albire dentara indiferent de varsta pe care o am?

Nu este recomandata albirea dentara la orice varsta. Pacientii foarte tineri, adolescentii, au un strat de smalt relativ subtire, iar in interiorul dintelui se afla o camera pulpara (locul unde se afla nervul dintelui) voluminoasa. Substantele folosite in albirea dentara pot avea efecte negative permanente asupra vitalitatii unui dinte tanar. Asa ca nu va recomandam sa cadeti victime unor idei preconcepute ca un zambet exagerat de alb este de admirat. Inainte de a lua o decizie consultati-va cu un medic stomatolog.

Exista unele situatii cand albirea dentara se poate face in conditii de siguranta si persoanelor foarte tinere, insa despre acest subiect vom discuta intr-un viitor articol.

Lasă comentariul tău