Cum pot varsticii sa previna pierderea dintilor

Din pacate, un numar alarmant de mare de adulti cu varsta de peste 65 de ani nu mai prezinta niciun dinte ramas in gura. Studiile efectuate pana in prezent au scos la lumina ca acest eveniment are multiple efecte asupra vietii, atat din punct de vedere al sanatatii, cat si a vietii sociale. Asadar, odata cu inaintarea in varsta, este recomandat a se folosi metode natural si non-invazive de intarire a dintilor. Asa cum sunt diverse metode de a va asigura ca cei mici se spala corect pe dinti, exista si masuri specifice pe care cei in varsta le pot lua pentru a se asigura ca au o buna sanatate orala si pentru a invinge extractia dentara. Iata cateva sfaturi utile:

Fiti atenti la ceea ce mancati

Daca sunteti mari consumatori de bauturi sau alimente ce contin zahar, nu va hraniti doar pe duneavoastra, ci si bacteriile din gura dumneavoastra. Cand zaharul intra in contact cu placa bacteriana, se formeaza acizi ce pot ataca timp de 20 de minute dupa finalizarea mesei smaltul dintilor dumneavoastra. Daca acest atac se repeta des, pe suprafata smaltului se vor forma carii, care, netratate, pot sa duca spre pierderea dintelui. Asadar, o alimentatie sanatoasa este foarte importanta. Aceasta trebuie sa includa fructe bogate in fibre, ceai verde si negru, guma fara zahar (stimuleaza producerea salivei care indeparteaza resturile alimentare de pe dinti) si alimente ce contin fluor. Toate acestea sunt bogate in diverse minerale si nutrienti care contribuie la pastrarea sanatatii dintilor.

Renuntati la fumat

Persoanele in varsta care fumeaza sufera de pierderea dintilor mai mult decat cele nefumatoare. Fumatul scade imunitatea organismului, facand foarte grea vindecarea inflamatiilor sau a infectiilor gingivale. Cand gingivita evolueaza spre parodontita, se produce o afectare a tesutui osos ce sustine dintele, acesta capatand mobilitate. Asadar, renuntarea la fumat este un pas important in mentinerea sanatatii dentare.

 

Inlocuiti dintii scosi si prezentati-va regulat la consultatiile stomatologice

Multe studii au demonstrat ca dintii au tendinta de a se misca daca in vecinatatea lor este un dinte lipsa. Aceste miscari pot trece neobservate, deoarece se intampla gradual, dar au efect de slabire atat a dintelui, cat si a gingiei. Altfel spus, daca ati suferit de extractia unuia sau a 2 dinti, trebuie sa cereti ajutorul unui medic stomatolog de urgenta, pentru a preveni alte modificari negative. De asemenea, este recomandat sa va prezentati la o consultatie stomatologica o data la 6 luni, iar cu cat varsta este mai inaintata, dintii sunt mai delicati si au nevoie de o ingrijire speciala.

Procesul de imbatranire nu este fara de efort. Pentru a preveni pierderea dintilor trebuie adoptata o alientatie sanatoasa, sa se renunte la fumat si a se lua toate masurile pentru a preveni parodontoza. Ingrijirea corespunzatoare a danturii duce la evitarea unor costuri foarte mari de a reface o dantura sever afectata, o dieta alimentara variata si o viata mult mai buna si sanatoasa. De ce sa nu protejam zambetul sanatos din tinerete?

Lasă comentariul tău