Evolutia danturii oamenilor: o evolutie socanta

Dinti ciobiti sau modificati la culoare pot duce la efecte negative in ceea ce priveste increderea in sine si starea generala de sanatate. Cand problemele dentare nu sunt tratate, boala poate evolua pana la afectarea nervului dintelui sau chiar piederea lui. O cavitate orala netratata, plina de bacterii si infectii, poate sa duca la accidente vasculare, boli cardiace, diabet sau nasteri premature. De aceea, recomandarea este de a face o vizita medicului stomatolog cel  putin o data pe an.

Stomatologia a cunoscut o evolutie foarte rapida. In nici 30 de ani, tehnicile si materialele folosite in medicina dentara s-au schimbat radical. Daca acum cateva decenii, stomatologia se practica pentru a trata boli ale dintilor deja aparute, stomatologia moderna se axeaza pe preventie, pe luarea tuturor masurilor pentru ca dintii sa nu fie atinsi de boala. Pentru a intelege mai bine acest fenomen, este important sa intelegem cum s-a schimbat organismul uman pe parcursul timpului.

Evolutia dintilor oamenilor

Dintii umani s-au schimbat semnificativ odata cu trecerea timpului, pentru a se adapta nevoilor fiecarei perioade. La analiza siturilor arheologice s-a constata ca oamenii moderni au mandibula mai mica in comparatie cu cei care au trait acum 25000 de ani in urma. De asemenea, lungimea caninului era semnificativ mai mare decat cea din prezent. O alta diferenta notabila este gradul de tocire a dintilor. Dintii studiati de arheologi prezentau cel mai adesea un grad ridicat de uzura, uneori pana la nivel gingival. Aceasta uzura aparea inca de la o varsta tanara, ceea ce a facut ca sa se traga concluzia ca un factor foarte important in uzura dintilor este dieta alimentara.

Originea bolilor dentare

Oamenii de stiinta au studiat evolutia bolilor dentare extragand ADN-ul din dintii gasiti in siturile arheologice. S-a remarcat o diferenta foarte mare in ceea ce priveste ADN-ul bacterian, de aceasta diferenta fiind, partial responsabil, faptul ca pe masura evolutiei speciei umane mancare a devenit din ce in ce mai procesata. Odata ce a crescut consumul de grau si de orz, a crescut prevalenta cariilor, din cauza dorintei tot mai crescute de a consuma zahar.

Dar maselele de minte?

Molarii de minte au suferit numeroase schimbari pe parcursul timpului. In prezent, majoritatea oamenilor nu au suficient spatiu pentru ca 4 molari de minte sa creasca intr-o pozitie corecta, astfel aparand numeroase probleme de sanatate orala. Se crede ca omul preistoric avea nevoie de maselele de minte deoarece dieta alimentara se baza in principal pe carne cruda, radacini si nuci. De aceea, acesti oameni aveau nevoie de o putere mai mare de a mesteca alimentele. In prezent, nu mai avem nevoie de aceeasi forta pentru a mesteca alimentele, de aceea este din ce in ce mai comun ca acesti dinti fie sa nu creasca intr-o pozitie corecta, fie sa nu creasca deloc, din cauza micsorarii oaselor maxilare.

Cu toate ca sunteti multumiti sau nu de aspectul dintii dumneavoastra, acestia prezinta urmele evolutiei speciei umane. S-ar putea sa fim fortati sa traim intr-un mediu in care stramosii nostrii nu au trait niciodata, dar cunoasterea lui ne poate ajuta sa ne ocupam  de problemele ce apar in moduri mai bune. Ingrijiti-va dintii cat mai bine cu putinta, iar zambetul ce il veti vedea in oglinda va va convinge ca tot acest efort este binevenit.

Un articol de Lucy Wyndham

Lasă comentariul tău