Extractia dentara
Uneori, cu toate ca suntem adulti, este necesara extractia dentara.
Motivele pentru care trebuie sa scoatem un dinte definitiv
Cu toate ca un dinte definitiv ar trebui sa il avem o viata intreaga, exista o serie de motive pentru care poate fi necesara o extractie dentara. Cel mai comun motiv este acela ca dintele este foarte afectat din cauza unui raumatism sau unei carii netratate si nu poate fi reparat. Alte motive includ:
- Ingesuirile dentare: uneori, medicii stomatologi ortodonti apeleaza la extractia dentara pentru a face rost de spatiu pentru aliniera armonioasa a danturii. De asemenea, daca un dinte nu erupe deoarece nu are suficient spatiu pe arcada dentara, acesta poate primi indicatie de extractie.
- Infectia dentara – daca o carie dentara sau o fractura dentara se extinde catre pulpa dentara – centrul dintelui unde se afla nervul dentar si vase de sange – bacteriile din cavitatea orala pot patrunde in aceasta zona, provocand infectii. In cele mai multe cazuri acestea pot fi tratate printr-un tratament de canal, dar daca o infectie este atat de severa incat antibioticele impreuna cu tratamentul de canal nu o pot trata, atunci extractia dintelui in cauza poate fi necesara pentru a preveni raspandirea infectiei.
- Riscul de infectie – daca sistemul imunitar este compromis (de exemplu in cazul pacientilor ce fac chimioterapie sau au suferit un transplant de organ), un dinte ce prezinta un risc de a dezvolta o infectie este extras pentru a nu aparea complicatii greu de gestionat.
- Boala parodontala – daca boala parodontala – o infectie a tesuturilor si a osului ce inconjoara un dinte – a cauzat mobilizarea acestuia, poate fi necesara scoaterea lui.
La ce sa va asteptati atunci cand trebuie sa scoateti un dinte
Extractiile dentare pot fi realizate atat de medicii stomatologi chirurgi, cat si de medicii stomatologi generalisti. Inainte de extractia propriu-zisa medicul stomatolog va efectua o anestezie locala, pentru a amorti zona unde este localizat dintele. Apoi, folosind o tehnica si instrumentar special, dintele va fi slabit din osul si de ligamentele ce il sustin in cavitatea orala. Uneori, dintii care se extrag greu, se sectioneaza si se scot pe bucati.
Dupa ce dintele a fost scos, in alveola dentara ramasa goala se va forma un cheag de sange. Apoi, se va aplica o compresa sterila pe care se va musca, astfel incat presiunea dezvoltata sa ajute sa se opreasca sangerarea. Uneori, se realizeaza o sutura (copci) pentru a proteja cheagul din interiorul osului si pentru a favoriza vindecarea.
Uneori, din nerespectarea indicatiilor, cheagul de sange se mobilizeaza si iese din alveola dentara, lasand expus osul in care a stat dintele. Aceasta afectiune este foarte dureroasa si se numeste alveolita uscata. Daca se intampla, medicul stomatolog va aplica un pansament anestezic peste rana, pentru a o proteja si se va astepta formarea unui nou cheag de sange.
Ce trebuie sa ii comunicati medicului stomatolog atunci cand urmeaza extractia unui dinte?
Cu toate ce procedura de scoatere a unui dinte este in general foarte sigura, interventia poate permite patrunderea in circulatia sangvina a bateriilor. De asemenea, se pot dezvolta infectii la nivelul tesutului gingiei. Daca suferiti de o afectiune ce va predispune la dezvoltarea infectiilor, este posibil sa se recomande administrarea de antibiotice inainte de extractia unui dinte. Inaintea de aceasta procedura, trebuie sa ii spuneti medicului curant toate bolile cu care ati fost diagnosticat, medicamentele si suplimentele alimentare pe care le administrati si daca suferiti de una din urmatoarele boli:
- Boli ale valvelor inimii sau valve artificiale.
- Defecte congenitale de inima.
- Sistem imunitar afectat.
- Afectiuni hepatice (ciroza).
- Proteze articulare.
- Endocardita bacteriana in antecedente.
Dupa ce ati avut un dinte scos
Dupa ce ati efectuat un tratament de extractie denatara, vindecarea se va realiza in mod normal in cateva zile. Pentru a diminua disconfortul la maxim, pentru a scadea riscul de infectie si pentru o vindecare accelerata este bine sa urmati urmatoarele indicatii:
- Beti pastile calmante dupa indicatiile medicului.
- Tineti muscat ferm, dar fara o presiune accelerata de comrpesa sterila aplicata de catre medicul stomatolog pentru a stopa sangerarea si pentru a permite formarea unui cheag de sange in alveola dentara. Schimbati compresele cu comprese sterile noi in cazul in care acestea se imbiba cu sange. Tineti compresele 3-4 ore dupa extractie.
- Pentru a preveni umflarea zonei, aplicati comprese reci sau pungi de gheata, timp de 10 minute, urmate de pauza.
- Relaxati-va pentru urmatoarele 24 de ore. In urmatoarele 2 zile evitati activitatile foarte solicitante.
- Dupa 24 de ore de la extractie, clatiti usor gura cu o solutie formata din ½ sare si 200 g de apa calda.
- Evitati fumatul deoarece acesta impiedica vindecarea.
- Pentru primele 24 de ore evitati sa consumati bauturi cu paiul.
- Consumati alimente noi ca supe, budinci,mancare pasata in ziua de dupa extractie. Pe masura ce locul de unde s-a scos dintele se vindeca, introduceti alimente din ce in ce mai dure.
- Atunci cand stati intins, asigurati-va ca va ridicati capul cu ajutorul unei perne, pentru a nu avea o sangerare abundenta si prelungita.
- Continuati sa va spalati pe dinti, sa folositi ata dentara, sa va periati limba, insa aveti grija sa evitati zona extractiei dentare. Mentinand o igiena dentara corespunzatoare, se reduce riscul de infectie.
Cand sa sunati la medicul stomatolog
Atunci cand trece efectul anesteziei, este normal sa simtiti o usoara durere. Pentru primele 24 de ore de la scoaterea unui dinte, este posibil sa mai persiste o usoara sangerare sau sa apara o tumefiere a zonei. Cu toate acestea, daca dupa 4 ore de la extractie persista o sangerare puternica sau o durere intensa, trebuie sa va adresati medicului stomatolog. De asemenea, trebuie sa sunati la cabinetul stomatologice daca apare unul din urmatoarele semne:
- Semne de infectie, inclusiv frisoane sau febra.
- Stari de voma sau de ameteala.
- Umflarea zonei excesiv, roseata sau durere din ce in ce mai mare.
- Tuse, jena in respiratie, dureri in piept, stari de ameteala sau de voma.
Vindecarea primara dureaza in jur de una, doua saptamani. In locul in care altadata era dintele se va forma tesut osos si gingie. Insa, cu timpul, lipsa unui dinte duce la modificarea pozitiei dintilor ramasi, modificarea muscaturii si dificultati in mestecarea alimentelor. Din aceste motive, este recomandat de a inlocui dintele lipsa printr-un implat, punte dentara sau proteza mobila.