Fracturile dentare

Este foarte usor sa suferin facturi dentare, in special a dintilor din zona frontal. Un dinte se poate rupe din cauza unei lovituri asupra gurii sau in urma unui accident ce implica fata. Cu cat varsta este mai frageda, cu atat fracturile dentare sunt mai des intanlite. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti in cazul unui astfel de accident.

Sangerez, ce trebuie sa fac?

In primul rand nu va panicati! Trebuie sa faceti rost de o batista curata, de o bucata de tifon sau chiar niste servetele, sa impaturiti si sa aplicati in locul unde este sangerarea, apoi sa inchideti strans gura. Astfel, hemoragia se va opri. Daca durerea este intensa puteti sa beti o pastila cu efect calmant al durerii, insa trebuie sa evitati aspirina deoarece va face ca sangerarea sa fie mai puternica. Nu aplicati pe rana spirt, ulei de cuisoare sau alte subtante.

Mi-a iesit dintele cu tot cu radacina, mai poate fi pus la loc?

Daca aveti dintele. este o posibilitate ca acesta sa fie reatasat in alveola dentara, insa este vital ca acest lucru sa se intample cu cat mai repede cu putinta, ideal sub 30 de minute de la accident. Nu atingeti radacina dintelui, iar daca aceasta este murdara spalati-o cu apa sau cu lapte. Nu aplicati dezinfectant si nu lasati sa se usuce.

In cazuri extreme, daca nu aveti cum sa ajungeti in cabinetul de medicina dentara foarte repede, puteti sa va reatasati singur dintele. Dupa ce a fost curatat de murdarie, prindeti-l doar de coroana lui si cu radacina in fata aplicati-l in alveola dentara de unde s-a fracturat. Tineti strans muscat pe un material textil curat si prezentati-va de urgenta la medicul stomatolog.

Daca nu reusiti sa repuneti dintele la loc, cel mai sigur loc pentru pastrarea acestora este in gura, sub obraz. Daca nu este posibil, este indicat sa il puneti in lapte.

Ce trebuie sa fac daca s-a rupt doar o parte din dinte?

Daca s-a desprins doar o parte din dinte trebuie aplicate urmatoarele proceduri: spalati-l cu apa curata sau cu lapte, nu aplicati dezinfectant pe el si nu il lasati sa se usuce. Sub nicio forma acesta nu trebuie atasat acasa. Trebuie sa va prezentati de urgenta la medicul stomatolog. Vor fi necesare radiografii pentru a determina daca radacina si nervul dintelui au fost afectate.

Ce fac daca nu gasesc bucata fracturata de dinte?

Daca nu puteti sa gasiti fragmentul ce s-a desprins, nu este o mare problema. Medicul stomatolog va va analiza dintele si il va restaura din material de obturatie (plomba) sau printr-o coroana dentara.

Ce se intampla daca dintele ce s-a desprins era un dinte de lapte?

In cazul alvulsionarii complete a unui dinte de lapte nu este recomandat ca acesat sa fie reatasat, din cauza riscului de a deteliora sau de a se infecta dintele definitiv. Trebuie sa va prezentati la medicul stomatolog pentru a se asigura ca nu au ramas in gingie bucati din dinte. Nu exista metode de a inlocui temporar un dinte de lapte, asa ca singura solutie este sa asteptati sa creasca dintele definitiv.

Ce se intampla in cabinetul stomatologic?

Daca va prezentati la medicul stomatolog in urma unei fracturi dentare, medicul va analiza si va va trata eventualele rani faciale. In ceea ce priveste tratamentul dintelui afectat, acesta poate fi limitat de sangerare excesiva sau de tumefactii locale. Cand va fi posibil, se vor efectua radiografii dentare pentru a analiza starea de sanatate a radacinii si a nervului dintelui. Tratamentul de replantare dentara/refacere coronara se face in mai multe sedinte.

Daca replantarea dintelui a fost un succes, nu vor mai fi necesare alte tratamente ulterioare. Insa daca acesta devine mobil dupa un timp, se va imobiliza de dintele vecin, pentru a ajuta tesuturile de sustinere a dintelui in os sa se regenereze. Insa daca acesta nu se stabilizeaza, se va extrage si se va inlocui dupa vindecare printr-o punte dentara sau implant.

Cum previn fracturile dentare?

Pentru cei ce practica sporturi de contact este recomandata folosirea gutierei dentare. Este o tavita dintr-un material asemanator cu un cauciuc moale, ce are forma precisa a dintilor dumneavoastra . Aceasta are rolul de a absoarbe socurile.  Este  facuta de catre medicul stomatolog  printr-o amprenta a dintilor.

Lasă comentariul tău