Implanturile dentare
In ciuda imbunatatirii mijloacelor de igiena dentara, majoritatea oamenilor adulti sufera de pierderea dintilor, pricipalele cauze fiind caria dentara, bolile parodontale sau trauma dentara. Pentru multi ani, singura modalitate de tratament atunci cand lipsea unul sau mai multi dinti au fost puntile dentare sau protezele dentare mobile. Insa, din fericire, astazi avem la dispozitie si implanturile dentare.
Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile dentare inlocuiesc radacina dintelui pierdut. Implanturile dentare ofera o baza puternica pentru o punte fixa sau pentru o proteza mobila care inlocuieste perfect dintii naturali.
Care sunt avantajele implanturilor dentare?
Implanturile dentare vin cu multe avantaje, printre care:
- Un aspect mai placut. Implanturile dentare arata si se simt precum dintele natural. Iar datorita faptului ca ele sunt proiectate sa se integreze in os, ele devin permanente.
- O vorbire imbunatatita. Protezele dentare mobile se pot misca din gura, ceea ce poate duce la o vorbire deficitara. Prin implanturi dentare vorbirea este identica ca atunci cand aveati toti dintii naturali, fara sa va mai ingrijorati ca lucrarea dumneavoastra se poate misca.
- Un confort sporit. Datorita faptului ca implanturile dentare se integreaza in oasele maxilare, acestea devin parte din dumneavoastra. Astfel, confortul este maxim, identic ca si cu o dantura naturala.
- O alimentatie normala. Protezele mobile pot face ca mestecarea alimentelor sa fie dificila. Implanturile dentare se comporta precum dintii naturali, permitandu-va sa consumati alimentele preferate cu incredere si fara sa va cauzele vreun discomfort.
- O incredere de sine crescuta. Prin implanturi dentare medicul stomatolog poate sa va redea un zambet frumos si sanatos, ceea ce va va face sa aveti mai multa incredere si sa va simtiti mai bine cu dumneavoastra.
- O sanatate dentara mai buna. Prin implanturi dentare nu este necesar reducerea ca dimensiuni a dintilor naturali, procedeu necesar in cazul confectionarii unei punti dentare. Astfel, dintii din vecinatatea unui implant dentar raman integrii, ceea ce imbunatateste sanatatea dentara pe termen lung. Mai mult, implanturile ce se pun individual au avantajul ca permit folosirea firului interdentar, ceea ce face ca igiena dentara sa fie foarte buna.
- Durabilitate. Implanturile dentare sunt foarte rezistente in timp si va puteti bucura de ele multi ani. Cu o ingrijire corespunzatoare, implanturile dentare pot sa fie pentru totdeauna.
- Comoditate. Din pacate protezele dentare mobile sunt incomode din foarte multe puncte de vedere. Prin implanturi dentare se elimina inconvenientul stanjenitor de a da jos dantura pentru igienizare, precum si nevoia de adezivi lipiciosi care sa le mentina in loc.
Care este succesul unui implant dentar?
Rata de succes a unui implant dentar variaza in principal in functie de locul unde acesta este inserat, insa in general, rata de succes este de 98%.
Toti pacientii pot beneficia de implaturi dentare?
In majoritatea cazurilor, orice pacient cu o stare de sanatate ce ii permite sa efectueze o extractie dentara sau o interventie de chirurgie dentara poate sa beneficieze de interventia de inserare a implanturilor dentare. Acestia trebuie sa prezinte o gingie sanatoasa si suficient tesut osos pentru sustinerea implantului. De asemenea, acestia trebuie sa mentina o igiena dentara corespunzatoare si sa se prezinte regulat la cabinetul de medicina dentara. Fumatorii inraiti, persoanele care sufera de afectiuni cronice decompensate – precum diabet sau afectiuni cardiace, sau pacientii care au suferit radioterapie in zona cap/gat necesita o evaluare foarte stricta inaintea luarii deciziei inserarii implanturilor dentare. Daca luati in considerare inserarea unor implanturi dentare, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va evalua posibilitatile.
Ce presupune realizarea unui implant dentar?
Prima etapa in realizarea unui implant dentar este realizarea unui plan individualizat de tratament. In aceasta etapa se va realiza o radiografie 3D, iar echipa de medici stomatologi chirurgi va planifica cea mai buna varianta de tratament.
Interventia propriu-zisa consta in palsarea implantului dentar, un „surub” mic realizat deobicei din titan, in zona dintelui lipsa. Pe masura ce osul maxilar se vindeca, acesta creste printre spirele implantului dentar, acesta capatand o stabilitate foarte buna. Acest proces poate dura de la 6 la 12 saptamani.
Dupa ce a trecut perioada de vindecare, de implantul dentar se va atasa un conector, numit bont protetic. Pe acesta va sta coroana dentara. In functie de numarul de implanturi plasate, se pot realiza lucrari fixe, daca situatia clinica o permite, sau se pot face lucrari mobile, conectate de implanturi prin niste bonturi protetice speciale.
Lucrarea protetica ce se realizeaza pe implant arata, se simte si se comporta ca si un dinte natural.
Cat de dureroasa este procedura de inserare a unui implant dentar?
Majoritatea pacientilor care au trecut prin procedura de inserare a unui implant dentar sustin ca au resimtit doar putin discomfort. Pentru realizarea implantului dentar se foloseste anestezia locala, iar majoritatea pacientilor sustin ca au resimtit mai putina durere decat in cazul unei extractii dentare.
Post-procedura se pot simti dureri usoare care se trateaza cu medicatie anti-inflamatoare.
Cum se ingrijesc implanturile dentare?
Pentru a va bucura pe o perioada cat mai lunga de implantul dentar, acesta trebuie ingrijit la fel ca un dinte natural: spalat de minim 2 ori pe zi folosind o tehnica de periaj corecta, folosind ata interdentara, clatiri cu apa de gura cu efect antibacterian si prin vizite regulate la medicul stomatolog.