Placa bacteriana dentara si tartrul dentar. Cauze

Ce este placa bacteriana dentara?

V-ati intrebat vreodata ce este placa bacteriana dentara? Placa bacteriana dentara, cunoscuta si sub numele de biofilm dentar sau placa microbiana dentara este o pelicula moale si lipicioasa ce se acumuleaza pe suprafata dintilor dumneavoastra. Aceasta este extrem de lipicioasa, fiind fara culoare sau avand o culoare de galben pal si se formeaza constant pe suprafata dintilor. Atunci cand saliva, alimentele si lichidele se combina, pe suprafata dintilor, in special la unirea dintre gingii si dinti, se formeaza depozite bacteriene. Placa bacteriana contine o cantitate insemnata de bacterii, care produc acizi ce ataca smaltul dentar si produc inflamatii ale gingiilor. Daca placa bacteriana dentara nu este inlaturata de pe suprafata dintilor, bacteriile ce se gasesc in compozitia ei pot produce modificari ireversibile la nivelul cavitatii orale. Aceasta contine miloane de bacterii ce se hranesc din bauturile si mancarurile pe care le consumam zilnic. Daca placa bacteriana nu este inlaturata zilnic printr-o igiena orala corespunzatoare, aceasta duce la aparitia cariilor dentare, la boli parodontale si la acumularea de tartru dentar.

Placa bacteriana dentara duce la formarea tartrului dentar

In timp, daca placa bacteriana nu este indepartata constant, mineralele ce se gasesc in compozitia salivei se depun pe biofilmul bacterian si in decurs de 24 pana la 72 de ore acesta se intareste si se transforma in tartru dentar. In timp ce placa bacteriana se poate indeparta acasa printr-o igiena dentara corespunzatoare, ce include periajul dentar de 2 ori pe zi, timp ce minimum 2 minute, folosind o tehnica corecta si folosirea firului interdentar sau a unui irigator bucal, tartru dentar nu poate fi indepartat acasa, fiind necesara vizita la un cabinet de medicina dentara. 

Stiati ca 68% dintre adulti previnta depozite de tartru dentar? Tartru dentar este un depozit de culoare galbena sau maro ce se formeaza prin intarirea placii bacteriene ce se afla la nivelul suprafetelor dentare. Din cauza faptului ca tartru dentar este in contact foarte strans cu smaltul dentar, acesta nu poate fi inlaturat doar de catre medicul stomatolog folosind echipamente corespunzatoare. Persoanele care poarta aparate dentare, sufera de sindromul gurii uscate, prezinta inghesuiri dentare, sunt fumatori sau persoanele in varsta prezinta un risc mai mare de a dezvolta tartru dentar. Rata formarii tartrului dentar variaza foarte mult de la o persoana la alta, insa s-a observat ca rata formarii acestuia creste odata cu inaintarea in varsta.

 

Ce cauzeaza placa bacteriana dentara si tartru dentar?

Atunci cand saliva, mancarea si lichidele se combina, la nivelul cavitatii orale se formeaza un mediu ce le permite bacteriilor sa se dezvolte, in special la nivelul unirii gingiei cu dintele. Cele mai comune alimente ce contrubuie la formarea placii bacteriene sunt cele ce contin carbohidrati sau zaharuri simple, precum zaharoza sau amidonul, acestea fiind foarte des intanlite in bauturile racoritoare sau dulciuri.

Consumand alimente ce contin o cantitate mare de zahar, precum prajiturile, dulciurile sau fructele se creaza un mediu favorabil ca bacteriile ce se gasesc in placa bacteriana dentara sa se inmulteasca. Acest lucru poate duce la gingivita, carii dentare si in final catre afectiuni grave ale tesuturilor de sustinere a dintelui, pierderea dintilor fiind una dintre cele mai grave consecinte. De aceea, este foarte important sa se faca toti pasii catre preventie si, daca este cazul, tratamentul inca de la primele modificari.

Placa bacteriana dentara se „ascunde” intre dinti si sub marginea gingivala. Nu exista nico posibilitate pentru a evita formarea acesteia, de aceea este foarte important mentinerea unei igiene dentare corespunzatoare, pentru a evita formarea ei intr-o cantitate insemnata.

Unele alimente, in special cele ce contin carbohidrati (alimente ce contin glucide, amidon), au un rol major in cresterea placii bacteriene. Acestea sunt in principal alimentele ce contin zahar rahinat, adica produse de patiserie, gemuri, dulceturi, bauturi racoritoare etc.

Lasă comentariul tău