Placa bacteriana dentara si tartrul dentar: preventie si indepartare

A treia si ultima parte a articolului nostru despre placa bacteriana dentara si tartrul dentar. Acum vom discuta despre preventie si indepartare.

Pasi ce trebuie urmati pentru prevenirea formarii placii bacteriene si a tartrului dentar

Pentru prevenirea formarii tartrului dentar cea mai buna metoda este respectarea unei igiene dentare riguroase. Astfel, trebuie neaparat sa va periati dintii de 2 ori pe zi, dimineata si seara, cel putin 2 minute, respectand o tehnica de periaj recomandata de medicul stomatolog, sa folositi firul interdentar pentru curatarea spatiilor dintre dinti sau dusul bucal (irigatorul bucal) si clatirea gurii cu o apa de gura portrivita pentru dumneavoastra, timp de 30 de secunde. In plus, trebuie sa va prezentati regulat la cabinetul de medicina dentara pentru controale de rutina pentru igienizari profesionale.

Astfel:

  1. Faceti o vizita la cabinetul de medicina dentara o data la 6 luni. Adultii care urmeaza aceasta indicatie sunt mai putin susceptibili sa dezvolte boli dentare legate de placa bacteriana.
  2. Folositi o pasta de dinti anti-placa bacteriana.
  3. Folositi zilnic ata interdenatar pentru a inlatura particolele alimentare dintre dinti.
  4. Pentru a facilita procesul periajului puteti sa va achizitionati o periuta electrica si nu uitati sa inlocuiti capatul rotativ o data la 3 luni.
  5. Evitati fumatul. Fumatorii sunt mai predispusi la a dezvolta o cantitate mai mare de placa bateriana si de tartru dentar.
  6. Clatiti dupa fiecare periaj dentar gura cu o apa de gura potrivita.

Indepartarea placii bacteriene si a tartrului dentar

Exista doua metode pricipale de a lupta impotriva acumularii de placa bacteriana si deformare a tartrului dentar. Prin miscarea mecanica a periajului dentar si a atei dentare si prin expunerea placii la produse anti-bacteriene pentru a ucide bacteriile daunatoare si pentru a preveni formarea acesteia din nou.

In concluzie:

  1. Aveti o grija deosebita in respectarea tehnicii de periaj dentar. Folosirea unei peirute electrice poate fi mai eficienta in indepartarea placii bacteriene. Asigurati-va ca va periati dentura minim 2 minute, de doua ori pe zi, in fiecare zi. Nu uitati sa inlocuiti capatul periutei de dinti la trei luni!
  2.  Nu sariti peste folosirea atei dentare. Este foarte usor ca alimentele sa ramana intre dinti si, daca nu folosim ata dentara zilnic, bacteriile se pot dezvolta si astfel apare placa bacteriana. Doar periajul dentar nu este suficient pentru acoperirea tuturor zonelor din cavitatea orala, de aceea trebuie sa deprindeti o tehnica de folosire a atei dentare corecta.
  3. Folositi o pasta de dinti cu efect anti-placa. Pastele de dinti ce contin fluor sunt foarte eficienta in lupta impotriva placii bacteriene.
  4. Clatiti gura cu o apa de gura care ajuta in lupta impotriva placii bacteriene. Ajuta la uciderea bacteriilor si impiedica placa placa bacteriana sa creasca.

Pe de alta parte, tartru dentar este foarte aderent de dinte si de aceea nu poate fi indepartat acasa, ci doar de catre medicul stomatolog printr-o igienizare profesionala. De aceea, este foarte importanta prevenirea formarii placii bacteriene inainte ca aceasta sa cauzeze probleme. Daca observati formarea tartrului dentar adresati-va din timp medicului stomatolog.

Lasă comentariul tău