
Sensibilitatea dentara, cauze si tratament
De ce ma dor din senin toti dintii?
10 posibile cauze
Daca simtiti o durere acuta la nivelul gingiei dumneavoastra sau la nivelul unui dinte, nu va panicati, nu sunteti singur. Un sondaj recent a aratat ca 22% din populatia adulta a simtit dureri la gingii, dinti sau la nivelul oaselor maxilare in ultimele 6 luni.
Cele mai comune cauze ale durerilor la nivelul cavitatii bucale sunt: dezvoltarea unei sensibilitati dentare, a unei fisuri sau a unei infectii. Vestea buna este ca majoritatea cauzelor care provoaca dureri spontane sunt foarte usor de tratat intr-un cabinet de medicina dentara.
In continuare va vom descrie cele mai comune 10 cauze care provoaca dureri dentare si cand este bine sa va faceti o programare la medicul dentist.
1. Expunerea la temperaturi foarte reduse sau foarte crescute
Sensibilitatea dentara este cauzata de uzura smaltului sau expunerea pulpei dentare. Cand consumati alimente sau bauturi la temperaturi extrem de mici sau extrem de ridicate puteti sa simtiti dureri spontane, foarte intense si ascutite.
2. Recesiunea gingivala
Gingia este tesutul care inconjoara dintele, acoperind osul si inconjurand radacina. Astfel, printre alte functii, aceasta protejeaza terminatiile nervoase de la nivelul dintilor dumneavoastra. Pe masura ce inaintati in varsta, nivelul gingiei scade, fenomen cunoscut sub numele de recesiune gingivala. Astfel, radacina dintilor dumneavoastra este mai sensibila, fiind predispusa la carii si infectii.
3. Eroziunea smaltului sau a dentinei
Se considera ca 12% dintre persoanele care au dezvoltat o hipersensibilitate dentara au dureri dentare in timpul masticatiei. Eroziunea smalului sau a dentinei apare atunci cand avem o dieta foarte acida, ne periem dintii prea dur sau din cauza unor factori genetici. Astfel, se produce o uzura a smaltului care protejeaza pulpa dentara, strat care nu se mai regenereaza. Acest lucru duce la aparitia unor dureri acute, de intensitate foarte mare atunci cand muscati dintr-o serie de alimente.
4. Caria dentara
Un alt motiv din cauza caruia puteti sa simtiti dureri spontane la nivel dentar este caria dentara. Adeseori, cariile dentare apar intre dinti si trec neobservate pentru o lunga perioada de timp. Odata ce aceasta se apropie foarte tare de nerv, se poate forma o infectie, iar dintele incepe sa doara.
5. Infectia gingivala
Infectia gingiei, cunoscuta sub denumirea de boala parodontala afecteaza peste 47% din adultii de peste 30 de ani. In stadiul ei incipient, infectia gingiei se numeste gingivita si majoritatea celor afectati de aceasta boala nici nu sunt constienti ca o au. Dintii si gingiile sensibile, dureroase pot fi un semn al escaladarii bolii gingivale.
6. Fisurarea smaltului dentar
Nu este un lucru nestiut ca un dinte ciobit provoca dureri sau sensiblitati ale dintilor, insa uneori aceste fisuri pot fi asa de mici incat sa fie imposibil sa fie observate cu ochiul liber.
7. Infectia sinusala
Unul dintre simptomele infectiei sinusale este durerea la nivel dentar si la nivelul oaselor maxilare. Pe masura ce sinusurile se inflameaza, se exercita o presiune asupra nervilor dintilor, aparand senzatia de durere.
8. Scrasnirea dintilor
Prin obiceiul de scrasnire a dintilor apare o sensibilitate generalizata la nivelul tuturor dintilor din cauza faptului ca stratul de smalt se subtiaza. Ocazional, o mare parte a populatiei are obiceiul de a scrasni din dinti (bruxism), insa o cantitate mare de stress sau o calitate slaba a somnului fac ca acest tic sa fie un obicei, fara macar sa il constientizam. Astel, apar dureri la nivel dentar, care aparent nu au nicio cauza concreta.
9. Tratamente dentare
Tratamentul cariei dentare sau alte tratamente care implica folosirea turbinei si a frezelor dentare fac ca terminatiile nervoase ale dintilor dumneavoastra sa fie mai sensibile. Astfel, puteti resimti o durere la nivelul dintilor, durere ce poate tine pana la doua saptamani.
10. Tratamente de albire dentara
Orice procedura de albire dentara (strips-uri de albire, albire cu gutiere sau albire profesionala la medicul stomatolog) poate duce la o sensibilitate dentara. Aceasta durere este tranzitorie si trece deobicei prin medicatie antiinflamatoare.
Cand sa va prezentati la medicul dentist
Daca dintii dumneavoastra incep sa doara, iar in trecut nu ati mai avut episoade de sensibilitate dentara este recomandat sa va faceti o programare la medicul stomatolog. Acesta va va recomanda cea mai buna varianta de tratament pentru dumneavoastra. Tratamentul poate fi unul simplu, precum folosirea de paste de dinti si ape de gura care sa reduca din sensibilitatea dentara sau mai complexe, precum tratarea cariilor dentare, tratamente de canal sau extractii dentare.
Urmatoarele simpotome nu sunt deloc de neglijat. Daca experimenatati unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome, contactati de urgenta medicul dentist:
- Durere dentara care nu a cedat de mai mult de 48 de ore;
- Durere pulsatila sau ascutita, care nu dispare;
- Durere de cap sau migrene intense, care se intind pana la nivel dentar;
- Febra care pare sa coincida cu durerea de dinti.
Concluzii
Exista nenumarate motive din cauza carora puteti sa experimentati dureri spontane la nivel dentar. Majoritatea dintre acestea sunt in conexiune cu recesiunea naturala a gingiilor sau cu eroziunea smaltului dentar.
Daca ati dezvoltat recent o hipersensibilitate la nivel dentar este recomandat sa va prezentati la medicul dumneavoastra stomatolog pentru a identifica care este problema. Hipersensibilitatea dentara nu este considerata o urgenta dentara, insa netratata la timp poate duce catre complicatii.
Pentru a afla mai multe despre acest subiect va asteptam la
Cabinetul Stomatologic Net Dental Suceava
Sanatatea dumneavoastra dentara este importanta!