tratamentul de canal

In cazul danturii, tratamentul de canal se efectueaza pentru a salva si a repara un dinte care este foarte afectat de caria dentara sau sufera de infectie. In timpul procedurii de tratament de canal, nervul si pulpa dintelui sunt curatate, interiorul dintelui fiind curatat, dezinfectat si apoi sigilat. Fara tratament, testutul ce inconjoara dintele se poate infecta sau se pot forma abcese.

“Canalul radicular” este un termen ce descrie o cavitate naturala din cerntrul dintelui. “Pulpa” este tesutul moale din interiorul canalului radicular. Nervul dintelui se afla in interiorul canalului radicular.

Odata ce dintele a erupt, nervul unui lui nu are o importanta esentiala in rolul pe care dintele il indeplineste in functia zilnica. Principalul rol al nervului este functia senzoriala – de a transmite senzatia de rece sau de cald. Prezenta sau abesenta nervului nu va afecta functia zilnica normala a dintelui.

De ce trebuie sa scoatem nervul unui dinte?

Cand testului din jurul nervului dintelui este afectat, acesta se inflameaza, iar bacteriile incep sa se inmulteasca in camera pulpara. Bacteriile si produsii cariei dentare pot provoca infectii si abcese dentare. Un abces reprezinta o punga de puroi ce se formaza la varful radacinii unui dinte. Abcesul apare cand infectia evolueaza dincolo de radacinile dintelui. Pe langa abcesul dentar, infectia nervului uni dinte poate cauza:

  • Tumefieri ce pot cuprinde zone ale fetei, gatului sau capului.
  • Pierderi osoase in jurul radacinii dintelui.
  • Fistule dentare – un tunel ce apare intre varful radacinii dintelui si exteriorul osului. Prin acest tunel dreneaza puroiul. Acest tunel se poate finaliza la nivelul gingii, dar si la nivelul obrazului, cu evacuarea puroiului prin piele.

Ce duce la afectarea nervului dintelui in prima faza?

Nervul dintelui se poate irita, inflama, infecta din cauza cariilor profunde, tratamentelor dentare repetate des pe acelasi dinte, plombelor de mari dimensiuni, fisurilor sau fracturilor dentare, traumatismelor faciale.

Care sunt semnele ca este nevoie de un tratament de canal?

Ce se intampla in timpul unui tratament de canal?

Un tratament de canal necesita una sau mai multe vizite la cabinetul de medicina dentara. Tratamentul poate fi efectuat atat de un medic stomatolog generalist, cat si de un medic endodont, in functie de dificultatea cazului.

Primul pas al acestei proceduri este efectuarea unei radiografii pentu a vedea forma canalelor radiculare si pentru a determina daca tesutul osos ce inconjoara radacina dintelui este afectat sau nu de infectie. In majoritatea cazurilor, zona din jurul dintelui este amortita prin efectuarea unei anestezii locale. In unele cazuri anestezia nu este necesara, deoarece nervul este mort, insa pentru confortul pacientului se poate face.

Mai departe, pentru a tine zona in lucru uscata si bine izolata de saliva, medicul dentist va aplica o folie de diga in jurul dintelui (o bucata de cauciuc).

Pentru a ajunge la nivelul nervului, se va realiza o cavitate de acces. Pulpa dentara impreuna cu bacteriile, caria dentara si alte resturi ce se gasesc la nivelul dintelui vor fi indepartate. Pentru succesul tratamentului se vor folosi atat niste ace de canal, prin care se scoate din interiorul radacinii nervul infectat alaturi de tesutele din jur bolnave, cat si o serie de solutii cu rolul de a curata bine canalul radicular, dar si de a omori bacteriile. Acele de canal cresc in diametru si se actioneaza pe toata lungimea radacinii, de la mic la mare, pentru a racla si a modela zona afectata. Pentru a spala resturile ce se formeaza, se iriga cu hipoclorit de sodiu sau in unele cazuri cu ser fiziologic.

Odata ce dintele este foarte bine curatat si dezinfectat, se sigileaza. In unele cazuri, este necesar sa treaa o saptamana pentru a face aceasta etapa in siguranta. De expemplu, daca infectia este avansata, se va lasa un medicament in interiorul dintelui pentru a combate bacteriile. Alteori, dintele este sigilat in aceasi sedinta, dupa ce a fost bine instrumentat si irigat. Daca canalul radicular nu este sigilat in aceasi zi, se va plasa o plomba temporara pe coroana dintelui pentru a impiedica resturile alimentare si bacteriile sa patrunda in interiorul dintelui intre programari.

In urmatoarea sedinta, pentru a umple interiorul dintelui, se va folosi un pasta speciala numit sigilant de canal si o substanta plastica numita gutaperca. Pentru a umple cavitatea din coroana dintelui, se va folosi un material de plomba.

Uneori, daca coroana dintelui a fost foarte afectata de procesul carios sau s-a fracturat, restaurarea lui se va face printr-o coronita dentara sau printr-un pivot si coronita, pentru a preveni ruperea acestuia. Medicul stomatolog va va propune cea mai bune varianta specifica cazului dumneavoastra.

Cat de dureros este un tratament de canal?

Tratamentele de canal au o reputatie de a fi dureroase. In realitate, dupa tratament, marea majoritate a oamenilor sustin ca aceasta procedura nu este cu nimic mai dureroasa decat efectuarea unei plombe dentare. 

La ce trebuie sa ma astept dupa un tratament de canal?

Dupa primele zile de la finalizarea unui tratament de canal, dintele poate prezenta o sensibilitate din cauza inflamatiei normale a tesutului din jur, in special daca simptomele initiale au fost durerea sau infectia. Aceasta durere nu este de mare intensitate si cedeaza la medicamente uzuale de durere, precum ibuprofenul (Nurofen, Ibalgin, Paduden) sau naproxen (Nalgesin, Naldorex). Majoritatea pacientilor si-au reluat activitatile uzuare in urmatoarea zi.

Pana cand tratamentul de canal este complet, iar coroana dintelui a fost refacuta printr-o plomba definitiva sau printr-o coronita dentara, este bine sa se evite mestecarea pe dintele in tratament, pentru a evita dislocarea plombei provizorii sau fracturarea dintelui. Astfel, se evita recontaminarea interiorului dintelui cu bacterii.

In rest, pentru a pastra o buna sanatate orala, trebuie folosite ca in mod normal pasta si periuta de dinti, ata dentara si apa de gura.

Care este rata de succes a unui tratament de canal?

Tratamentele de canal au o rata de succes foarte mare, de mai mult de 95%. Multi dinti tratati pe canal pot fi pastrati pe arcada dentara o viata intreaga.

De asemenea, deoarece pasul final al unui tratament de canal este efectuarea unei plombe dentare sau a unei coronite dentare, faptul ca s-a efectuat un tratament de canal nu este evident.

Complicatiiile tratamentului de canal

In ciuda efortului medicului stomatolog de a curata si de a dezinfecta interiorul dintelui, uneori infectii noi pot sa apara. Cele mai probabile motive sunt:

  • Un numar mai mare decat media generala de canale radiculare (ramanerea unuia necuratat).
  • O fisura nediagnosticata in radacina dintelui.
  • O restaurare a dintelui necorespunzatoare, care permite bacteriilor sa patrunda in interiorul dintelui si sa recontamineze zona.
  • O fisura in sigilantul de canal odata cu trecerea timpului, prin care bacteriile patrund pe interiorul radacinii si recontamineaza zona.

 

Uneori, retratamentul de canal poate fi un succes, insa in unele cazuri chirurgia endodontica este necesara pentru a-l putea salva. Cea mai comuna operatie este rezectia apicala, o operatie in care accesul spre varful radacini este creat pe la nivel gingival. Astfel, varful radacinii alaturi de infectie este indepartata.

Costurile unui tartament de canal

Costurile tratamentului de canal variaza in functie de severitatea problemei. La cabinetul stomatologic Net Dental Suceava, costurile tratamentului de canal incep de la 150 lei pentru un incisiv, 200 de lei pentru un molar de 6 ani (fara pretul  restaurarii coronare a dintelui).

Alternativele tratamentului de canal

Salvarea dintelui natural este cea mai buna varianta, daca acest lucru este posibil. Dintele natural permite o alimentatie normala si echilibrata, astfel si starea generala de sanatate a organismului este una buna. In cazurile care ne permit, tratamentul de canal este cea mai buna optiune.

Singura alternativa a tratamentului de canal este extractia dentara si refacerea zonei printr-o punte dentara, implant sau o proteza mobilizabila pentru a pastra functia masticatorie si pentru a impiedica migrarea dintilor vecini. Aceste alternative nu numai ca sunt mult mai costisitoare decat un tratament de canal, dar necesita pasi suplimentari de tratament dar si interventia asupra dintilor vecini si a tesuturilor de sustinere.

Prevenirea tratamentelor de canal

Deoarece nervul devine inflamat si iritat din cauza cariilor profunde, a tratamentelor repetate sau a plombelor de dimensiuni foarte mari, este recomandata o igiena dentara buna (periajul dentar de cel putin 2 ori pe zi, folosirea apei de gura, folosirea atei dentare macar o data pe zi si vizite regulate la medicul stomatolog). Traumele dentare datorate sporturilor de contact pot fi prevenite prin purtarea gutierelor dentare.

 

Lasă comentariul tău